Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-krogar-med-oppet-sent-i-stockholm-minskar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Antalet krogar med öppet sent i Stockholm minskar

Trädgården är en populär klubb i Stockholm.
Trädgården är en populär klubb i Stockholm. Foto: Helena Landstedt/TT

Uteställena med öppet till småtimmarna blir allt färre i Stockholm, samtidigt som det totala antalet restauranger med alkoholrättigheter ökar.

Det finns allt färre alternativ för stockholmare som vill vara ute sent och dricka. I fjol fanns det sammanlagt 437 restauranger med öppet till efter 01 i Stockholm, en minskning med 16 stycken jämfört med året innan. Antalet har minskat i sju av länets kommuner, visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

I Stockholms stad, där överlägset flest serveringar finns, har antalet krogar med öppet till efter 01 minskat mest. Tillståndsenhetens chef Carina Cutlip berättar att förändringen är en del av en mer långtgående trend.

– Framför allt har femställena blivit färre. De har minskat stadigt under en 15-årsperiod. Samtidigt ökar det totala antalet restaurangerna med serveringstillstånd väldigt mycket.

Läs mer: Nykter på stan – nattliv utan alkohol

Omkring 400 fler ställen serverar alkohol i Stockholms stad jämfört med för sju år sedan, berättar Carina Cutlip.

– Vi har sett en stark trend att folk går ut mer och äter på restaurang, där de dricker alkohol men inte i samma mängd som tidigare. Vi ser även att fler hotell med lounger och takbarer öppnar.

Hennes analys delas av Håkan Leifman, direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can. Han menar att det framför allt är ungas beteende som förändrats.

– Unga människor dricker sig fulla i allt mindre utsträckning. Och det är den gruppen som oftast går ut på klubbar. Unga i dag går på krogen, men dricker kanske två starköl istället för tio. Det är en omvälvande förändring som pågått sedan början av 00-talet, säger han och fortsätter:

– Samtidigt dricker äldre människor mer alkohol än tidigare. De dricker oftare men i mindre mängder än unga.

Läs också: Problemen med alkohol och narkotika störst i Stockholm

Håkan Leifman förklarar förändringen bland annat med sociala mediernas framväxt. Om det mesta unga gör läggs upp på nätet leder det till en starkare social kontroll, menar han.

– Forskare framhäver att man kanske måste vara mer disciplinerad som ung när man dricker eftersom man inte vill hängas ut på Snapchat eller likande. Även föräldrarna har bättre koll på vad de unga gör, säger han.

Han framhåller att narkotikabruket samtidigt inte ökar.

– En viktig sak att framhålla är att det inte sker på bekostnad av andra droger. Cannabisbruket minskar inte, men det ökar inte heller. Unga röker tobak i mindre utsträckning också.

Flest krogar med öppet till efter 01 per person i Stockholms län har Vaxholm, där det finns 6,4 sådana per 10.000 invånare över 15 år. Därefter följer Sigtuna och Värmdö.

Fakta.Kommuner i Stockholm med högst andel krogar med öppet till efter 01

1. Vaxholm

2. Sigtuna

3. Värmdö

4. Stockholm

5. Nynäshamn

6. Salem

7. Upplands-Bro

8. Södertälje

9. Solna

10. Norrtälje

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.