Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Antalet larm om självmord ökar

Foto: Jonas Eriksson

Självmordslarmen ökar stort i Stockholm. Hittills i år har polisen fått 1 969 larm om självmordsförsök, över hundra fler än samma period förra året.

Nu byggs självmordsräcken på bägge sidor om Västerbron där 60 procent av alla hopp från broar görs.

Förra året skrev polisen 30 procent fler rapporter om självmord eller självmordsförsök än året innan och antalet verkar fortsätta att stiga. Bara i juni månad uppgick självmordslarmen till 427 stycken.

Västerbron är trots det skyddande räcke som suttit på östsidan i ett års tid en ”hot spot” för självmordsförsök. Även Tranebergsbron är särskilt utsatt, och utanför innerstan är det vanligt med larm om självmord runt järnvägsspåren i Upplands Väsby.

Stockholmspolisens karta över platser där polisens har skrivit händelserapporter om självmordsförsök visar ett sjöstjärneliknande mönster.

– Det är koncentrat kring i stort sett alla höga broar, och letar sig ut längs de stora vägarna, säger Albin Näverberg, presstalesman på polisens länskommunikationscentral.

Hittills i år har Stockholmspolisen skrivit 1 969 rapporter om misstänkt självmord. En ökning med en tredjedel på bara fyra år. Om antalet larm följer tidigare utveckling kommer självmorden och självmordsförsöken att vara rekordmånga i år.

Under våren och sommaren får brandförsvaret in fler larm om självmordsförsök än under resten av året. Då näst intill dubbleras utryckningarna.

– Det är ganska lugnt fram till maj, sedan börjar det plötsligt att öka. Varför kan man bara spekulera i, kanske att folk rör sig mer ute. Ofta är sprit inblandat, då gör man dumma grejer, säger Conny Söderberg, brandmästare vid Storstockholms brandförsvar.

Conny Söderberg tycker visserligen att larmen till Västerbron har minskat sedan räcket på östsidan sattes upp förra året. Men bron är fortfarande det vanligaste valet bland suicidala och han upplever i stället att hoppare har övergått till västsidan, som hittills varit oskyddad men som nu också får ett skyddsräcke.

Enligt Michael Åhström, chef för Stockholms broar, är omkring 60 procent av självmordsförsöken från broar i Stockholm kopplade till just Västerbron. Därför behövs räcken på båda sidorna. Utöver Västerbron planeras även andra satsningar på hindrande räcken och skyddskonstruktioner i länet.

– Liljeholmsbron ska få räcken och så ska vi sätta upp skydd längst bergsbranten vid Katarinavägen, men när det är dags är fortfarande oklart, säger Michael Åhström.

I Stockholm samarbetar flera aktörer när ett självmordslarm kommer in. Då skickas signaler ut till ambulans, polis och brandförsvaret. Den som kommer fort till platsen tar kontakt med den suicidala och försöker avstyra förloppet.

Projektet som kallats SPIS, Suicidal prevention in Stockholm, är nu avvecklat, men man använder samma larmsystem och har en gemensam utbildning.

– Vi fortsätter att utbilda instruktörer som lär blåljuspersonalen om bemötandet av en självmordsnära människa. Hur man bäst närmar sig och lugnt förklarar att det finns alternativ och hjälp, visa att man bryr sig och lyssnar, säger Britta Alin-Åkerman, psykolog och professor på Nationellt centrums avdelning för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, NASP, vid Karolinska institutet.

Enligt brandförsvaret har antalet självmordslarm genom SPIS ökat men att ökningen kan i slutändan leda till något positivt.

– Vi åker ut på tre gånger fler larm nu jämfört med tidigare, och jag tror att det kommer att bli ännu fler i framtiden. I takt med att vi får en bättre kommunikation kan vi hantera fler fall och rädda fler liv, säger Conny Söderberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.