Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-samtal-till-1177-i-stockholm-har-nastan-dubblerats/

STHLM

Antalet samtal till 1177 ökar stort

22 sek. Nu kan misstänkt smittade av nya coronaviruset testas i sina egna hem i region Stockholm.

Antalet samtal till sjukvårdsrådgivningen 1177 har ökat med uppemot 45 procent i Stockholm under februari med anledning av nya coronaviruset. Nu kan misstänkt smittade testas i sina egna hem. På måndagen visades regionens nya ambulanser som gör hembesök upp för socialminister Lena Hallengren (S).

– Huvuduppgiften är att minska risken för smittspridning och då är det viktigt att vara kreativ, säger ministern.

Antalet samtal till sjukvårdsrådgivningen i region Stockholm har ökat med 35 till 45 procent, jämfört med februari 2019. Varje dag ringer mellan 1.000 och 1.700 stockholmare angående det nya coronaviruset.

– De flesta av de samtal som kommer in är mer allmänna frågor. Det kan vara allt möjligt kopplat till coronaviruset, oro, om barnen ska till skolan eller inte, frågor kring kolleger som rest med mera, säger Hesam Akbari, presstalesperson på Region Stockholm.

Runt 100 av de som ringer in dagligen bedöms av en infektionsläkare. Fram till den 1 mars har 250 personer testats. Sedan i helgen har ett 40-tal misstänkt smittade kunnat testas i sina egna hem sedan fyra specialutrustade ambulanser börjat rulla i Stockholmsområdet dagligen mellan klockan 9 på morgonen till 21 på kvällen.

Bild 1 av 2
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 2
Foto: Lotta Härdelin

Provet tas genom att en bomullstops förs in i näsan på den misstänkt smittade i tio sekunder.

– Det gör inte ont men det kan vara ganska obehagligt, säger Kristofer Vikström, efter att kollegan Ronny Bergström visat hur testet går till, på honom.

– När det är klart kommer vi att backa tillbaka ut ur lägenheten. Men innan vi kommer ringer vi först och informerar om hur det kommer att gå till.

Personer som tror att de kan vara smittade ska alltid ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen 1177, som i sin tur lotsar patienten till infektionsläkare, om personen tros vara smittad.

– Alla test måste godkännas av infektionskliniken på förhand, säger Kristofer Vikström.

Innan de kliver in hos misstänkt smittade tar de på sig skyddsdräkter, som bland annat består av visir och munskydd. Dessa lämnas sedan hemma hos testpersonen.

– Skyddsutrustningen ska skydda oss, om du har viruset så spelar det ingen roll att vi får det på våra kläder eftersom du redan har viruset i hemmet, säger Kristofer Vikström.

Den som testats blir uppringd inom 24 timmar med resultat, oavsett om provet är positivt eller negativt.

Bästa sättet för gemene man att skydda sig mot coronasmitta är att hålla god handhygien, enligt Kristofer Vikström.

– Mycket viktigt med god handhygien. Tvätta händerna - ordentligt med tvål och vatten. Nys i armvecket. Handhygien, handhygien, handhygien, säger han.

Socialminister Lena Hallengren ser positivt på initiativet.

– Det handlar om att möta den utmaning som det är med covid 19, stoppa smittspridningen, att nyttja vårdens materiel och resurser effektivt och samtidigt underlätta för de personer som är aktuella, säger hon.

Läs mer: Barn kom hem från Italien med feber och hosta – nekades coronatest