Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Antalet stängda vårdplatser ökar

337 av totalt 1.543 vårdplatser är stängda på Karolinska universitetssjukhuset.
337 av totalt 1.543 vårdplatser är stängda på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: TT

15 procent av alla vårdplatser i Stockholms län är stängda, det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med förra året. Mer än var femte vårdplats på Karolinska universitetssjukhuset är stängd. Det framgår av Stockholms läns landstings senaste rapport om vårdplatsläget för april.

509 av totalt 3.476 vårdplatser i landstinget är stängda. Det innebär att 15 procent av de vårdplatser som ska vara öppna enligt landstingets planering istället är stängda. Orsaken är bristen på personal, framför allt sjuksköterskor, och att vårdplatserna därför inte kan bemannas på ett säkert sätt.

Störst problem med stängda vårdplatser har Karolinska universitetssjukhuset, med 337 stängda vårdplatser av totalt 1.543. Det betyder att 22 procent av vårdplatserna på länets största sjukhus var stängda i april.

Mätningen är enligt landstinget en ögonblicksbild, men statistiken visar ändå på ett växande problem. Vid motsvarande period för ett år sedan var 365 vårdplatser stängda i hela landstinget, vilket då motsvarade 11 procent. Karolinska universitetssjukhuset hade då 242 stängda vårdplatser, 15 procent.

Även på Södersjukhuset har siffrorna försämrats avsevärt. På SÖS har antalet stängda vårdplatser fördubblats under ett år, från 52 till 104 i april 2017.

– Nu i april var nivån densamma som under hösten 2016. Jämfört med april 2016 är den något lägre, men vi har arbetat oss uppåt från en mycket besvärlig jul och nyårshelg. Målsättningen är att öppna fler vårdplatser, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Han pekar också på att vården utanför akutsjukhusen bör vägas in. 200 fler patienter får avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, jämfört med ett år sedan. Inom geriatiken är antalet vårdplatser cirka 50 fler än i april 2016. 

DN har i flera artiklar uppmärksammat vårdplatsbristen, och personal har slagit larm om att patienter vårdas på akutmottagningarna för att det på grund av personalbrist saknas platser på vårdavdelningarna att lägga in patienterna.

Enligt landstinget är siffrorna jämförbara med hur det såg ut i höstas.

Fakta: Vårdplatsläget

Hela länet, antal öppna vårdplatser:

April 2016: 3064 av 3.429 fastställda vårdplatser

April 2017: 2967 av 3.476 fastställda vårdplatser

Karolinska universitetssjukhuset:

April 2016: 1320 av 1.562 fastställda vårdplatser

April 2017: 1206 av 1.543 fastställda vårdplatser

Södersjukhuset:

April 2016: 646 av 698 fastställda vårdplatser

April 2017: 604 av 708 fastställda vårdplatser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.