Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Antalet tältläger i Söderort blir allt fler

Foto: TT

I dag finns 24 boplatser i Söderort och antalet ökar, enligt Direktpress.Stadsdelarna får många mejl och telefonsamtal från boende i området som är oroade över utvecklingen.

Att EU-migranter slår upp läger i Stockholms skogar och parker blir allt vanligare i Stockholm. Som DN tidigare berättat har antalet boplatser i Stockholms stad ökat från 17 till 44 på ett år, något som fick Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr att göra ett omdebatterat utspel om att lagen ska ändras så att staden på egen hand kan sköta avhysningar.

I söderort finns i dag 24 boplatser, där det bor cirka 150-200 personer. Och antalet växer.

Utvecklingen har skapat oro bland söderortsborna:

– Vi får nästan dagligen in synpunkter från medborgare om bosättningarna. Ur parksynpunkt är det största problemet nedskräpning, avföring och vandalisering. Det blir en sanitär olägenhet och parkmarken kan inte användas av våra medborgare på det sätt parken är tänkt att kunna användas, säger Maria Mannerholm, stadsdelsdirektör i Hägersten-Liljeholmen, till Direktpress.

Flera personer har också framfört att de känner sig otrygga när de går förbi bosättningarna, enligt Maria Mannerholm:

– Barnen vågar inte gå sin vanliga väg till skolan.

Flera stadsdelar har ansökt om avhysning, men på grund av det begränsade antalet sovplatser på härbärgen måste avhysningarna ske i en viss ordning, där platser som ligger nära förskolor och skolor prioriteras.

Lösningen är dock kortsiktig eftersom det i praktiken bara innebär att EU-migranterna flyttas runt. För en långsiktig förändring krävs en bättre livssituation i deras hemländer, enligt Veronica Wolgast Karlberg, projektledare på socialförvaltningen i Stockholm.

– Grundproblemet är att en grupp utsatta personer måste åka till ett annat land, Sverige, för att försörja sina barn, säger Veronica Wolgast Karlberg, projektledare på socialförvaltningen i Stockholm, till tidningen.


Fördjupning:

Tidigare rapportering. Moderaterna: Låt vakter avhysa EU-migranter. Moderaternas gruppledare varnar för kåkstäder i Sverige. Läs hela artikeln

Tidigare rapportering. Beatrice Ask: Vi måste agera.  Kommunerna måste i ett kort perspektiv hantera att människor har någonstans att ta vägen. Läs hela artikeln

Bakgrund. Polisen avhyste EU-migranter från Sergels torg. Ta era saker före klockan åtta annars kastar vi dem. Det var polisens uppmaning till de EU-migranter. Läs hela artikeln

Tidigare rapportering. Banker nekar pengar från EU-migranter. Sven Hovmöller hjälper EU-migranter att sälja tidningar så att de ska slippa tigga på gatan. Läs hela artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.