Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-vma-larm-okar-men-inte-i-stockholm/

STHLM

Antalet VMA-larm ökar – men inte i Stockholm

01:06. DN reder ut vilka signaler som gäller för utomhuslarm.

VMA-larmen ökar kraftigt i landet – men inte i Stockholm. De senaste sex åren har bara fem larm om viktigt meddelande till allmänheten gått ut i länet, varav ett falsklarm. Varken terrordådet på Drottninggatan eller skogsbränderna utlöste VMA-larm.

Larmen om viktigt meddelande till allmänheten fortsätter att öka i landet. Förra året skickades 54 VMA-larm ut vilket är rekord. Hittills i år har 26 VMA redan rapporterats, men bara ett från Stockholms län. Det var vid den kraftiga branden på järn- och färghandeln på Knutby torg i Norrtälje den 24 juli. Då skickades ett VMA via radio och sms till personer som befann sig inom en kilometers radie från branden.

– Det var ingen akut risk för att folk skulle bli skadade. Så i stället för att skrämma upp folk med tutor klockan fyra på morgon, valde man att skicka ut ett sms-meddelande med information till personer i närområdet, säger Torbjörn Strandberg, operativ chef vid Storstockholms brandförsvar. 

I Stockholms län är VMA högst sällsynta. Sedan 2014 har bara fyra VMA gått ut. Den 21 september 2016 skickades ett VMA när Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen stod i lågor. Den 19 juni 2017 brann det i Veddesta industriområde och den 19 september samma år i  Kronåsens industriområde.

De senaste sex åren har VMA-fem larm gått ut i Stockholms län. Foto: Johan Nilsson/TT

Det mest omtalade larmet, när Hesa Fredrik ljöd över Stockholm vid tiotiden en söndagskväll i juli 2017, var ett fellarm orsakat av den mänskliga faktorn på SOS Alarm.

Rekordåret 2018 noterades inga VMA i länet alls, alla skogsbränder till trots.

– Vi hade skogsbränder i Stockholm, men inte av den digniteten som i Dalarna och Jämtland. Men självklart använder vi oss av systemet när vi har behov av det, säger Torbjörn Strandberg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har utrett den stora ökningen av VMA-larm de senaste åren. 

– Att Stockholm larmar mindre är ju positivt, det finns inte så mycket att larma om då. VMA ska användas när det är fara för liv och hälsa. Man ska heller inte ropa efter vargen för ofta, säger Lars Olsson, leveransansvarig för varningssystem på MSB.

MSB konstaterar i en rapport kring ökningen av larmen att alla larm inte varit nödvändiga.

– I efterhand kan man se att allt kanske inte var befogat att använda VMA för. Men det är ju lätt att säga efteråt, det är kanske bättre att varna en gång för mycket, samtidigt får det inte bli slentrian i larmen heller. 

Varför larmas det så sällan i Stockholm?

– Spontant tror jag att det handlar om att man inte har haft den typ av bränder som gett giftig rök så att man behöver använda VMA. Det finns olika risker i olika delar av landet och det finns inte så många farliga anläggningar i Stockholm, säger Lars Olsson.

VMA-larm gick ut vid branden i järn- och färgbutiken i Norrtälje den 24 juli 2019. Foto: Elin Åberg

Enligt MSB kräver inte alla skogsbränder ett VMA. 

– Det kanske inte behövs VMA vid skogsbränder. Det beror på om man måste stänga av vägar eller utrymma områden. Ofta syns röken på håll och det är en bit från bebyggelse.

Sedan 2017 har VMA även skickats med sms men MSB:s rapport visar att SMS-funktionen inte fungerar optimalt. Vissa larm nådde alla mottagare först efter tre timmar, dessutom är inte alla operatörer kopplade till larmfunktionen.

Majoriteten av alla VMA, cirka 95 procent, gäller bränder och skickas ut av brandförsvaret. Sedan tio år tillbaka har även andra aktörer haft möjlighet att använda VMA, bland annat polis, smittskyddsläkare och teleoperatörer. 

Under terrordådet på Drottninggatan 2017 fick polisen skarp kritik för att man inte varnade allmänheten. I somras skickade polisen sitt första VMA på nio år till allmänheten i småländska Forsheda. Invånarna uppmanades att hålla sig inne under en pågående polisinsats då en man hotade människor med pistol. Enligt polisen beror de få larmen på man inte fullt ut uppfattat att möjligheten finns. 

Läs mer: Backande tåg misstogs för Hesa Fredrik