Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Antifascist häktad för dråpförsök

En 34-årig man som är en känd profil i vänsterextrema kretsar häktades på söndagen misstänkt för försök till dråp. ”Han erkänner gärningen, men menar att det rör sig om nödvärn”, säger mannens advokat, Björn Törnell, till DN.

Det var i samband med att högerextremister angrep en manifestation mot rasism i Kärrtorp i södra Stockholm förra veckan som det utbröt våldsamheter mellan en del demonstranter och angriparna.

Högerextremister från Svenska motståndsrörelsen (SMR) attackerade demonstranterna med bland annat stenar och flaskor.

34-åringen var en av dem som deltog i bråket med nynazisterna i vilket en av dem knivskars. 

Jourdomstolen häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. 34-åringen, som medgett de faktiska omständigheterna, hävdar att han agerade i nödvärn.

– Det pågick ett brottsligt angrepp mot honom och andra som deltog i demonstrationen och han använde sin nödvärnsrätt, säger Björn Törnell.

Försvaret motsatte sig häktningen, men Björn Törnell visste strax efter förhandlingen inte om han skulle överklaga frihetsberövandet. Han ville inte bekräfta att det var knivskärningen som hans klient häktades för.

34-åringen har länge varit aktiv inom de antifascistiska kretsarna.

Han förekommer under åtta punkter i belastningsregistret. 2011 dömdes han till fängelse i åtta månder för misshandel, grovt vapenbrott och olaga hot.

Tidigare i veckan häktades tre högerextremister misstänkta för bland annat våldsamt upplopp i Kärrtorp. Bland dem finns en av ledargestalterna inom SMR. Inledningsvis frihetsberövades 26 personer från den högerextrema grupperingen. Brottsutredningen pågår fortfarande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.