Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Antisemitisk talare bjöds in av Islamiska förbundet

Ett av videoklippen publicerade av MEMRI, Middle East Media Research Institute.
Ett av videoklippen publicerade av MEMRI, Middle East Media Research Institute. Foto: MEMRI
Islamiska förbundet anlitade föreläsare med antisemitiska värderingar på en stor konferens i Stockholm i julas. En av huvudtalarna är känd för att sprida myter om judisk konspiration och ritualmord.

Konferensen ordnas varje år under julhelgen. Den beskrivs som Skandinaviens största islamiska konferens och hade i år 1 800 deltagare som samlades under tre dagar i Åsö gymnasium på Södermalm. Årets tema var ”Religionen formar uppförandet”.

Överst på listan med sex utländska föreläsare fanns professor Salah Sultan, ”en känd islamisk lärd från Egypten”. På Youtube finns flera klipp från tevesändningar där han uttalar sig antisemitiskt.

Den 31 mars 2010 framträdde han i den Hamasstyrda tevekanalen, al-Aqsa, som sänder från Gaza. Salah Sultan talade om en sedan medeltiden spridd myt om judiska ritualmord. Han sade att judar i samband med den judiska påsken dödar kristna och använder blodet i det osyrade brödet.

I ett program sänt av tevestationen al-Nas, belägen i Egypten, hävdade Salah Sultan den 20 december 2008 att judar genom en internationell konspiration försöker kontrollera världen. Han citerade också ett stycke ur en ”hadith”, en berättelse om vad profeten Muhammed sagt och gjort. Texten beskriver hur muslimer på den yttersta dagen ska döda judarna.

Den moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi var ordförande i Islamiska förbundet fram till årsskiftet. När han tittat på klippen med framträdanden av Salah Sultan säger han:

– Jag är förvånad över hur han uttrycker sig. Vi har bjudit in honom i god tro.

Han presenteras som ”världskänd” i er reklamvideo. Borde ni inte känna hans bakgrund?

– Vi kan inte veta vad föreläsarna säger i tusentals sammanhang. Vi är en liten organisation och har inte kapacitet att kolla det. Vi vet att både judar och araber säger dumma saker om varandra. För vissa arabiska palestinier är judarna demoner. För vissa judar är araberna demoner, det kan man höra på vad ortodoxa i Israel säger.

Om ni sett klippen hade ni bjudit in Salah Sultan?

– Förmodligen inte. Inte om han inte ångrar sina uttalanden.

Abdirizak Waberi hävdar att Salah Sultan inte uttryckte något antisemitiskt budskap under sina framträdanden i Stockholm under julhelgen.

I ett annat inslag på Youtube, den 29 december 2008, uttalar Salah Sultan ett hot mot befolkningen i USA.

Det är mitt under det senaste Gazakriget. I den egyptiska tevekanalen al-Nas beskriver Salah Sultan allt som ska drabba USA för att landet stött Israel. Förutom ekonomisk kollaps, förstörelse och brottslighet förutspår han att USA endera dagen ska drabbas av att fler amerikaner dödas än i hela Gazakriget. ”Och det kommer att hända snart.”

En annan av konferensens föreläsare, egyptiern Ragheb al-Serjany, beskrivs som en ”känd islamisk profil som fokuserar på islams historia”. Han har i flera artiklar skrivit om judars inflytande över de politiska och ekonomiska systemen i världen. Den 13 oktober 2010 skriver han på nätsidan Islamstory apropå det israeliska angreppet på Ship to Gaza att judarna ”kontrollerar det mesta av de internationella medierna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.