Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anton-sall-maste-alla-i-stockholm-vara-karikatyrer-av-sig-sjalva/

STHLM

Anton Säll: Måste alla i Stockholm vara karikatyrer av sig själva?

Söder Mälarstrand 13.30. 

Anton Säll
Rätta artikel

Det är tre minusgrader ute. Min familj och jag promenerar längs Söder Mälarstrand ner mot Slussen och Fotografiska för att ta en titt på den senaste utställningen.

Vi får möte med ett par som är ute och joggar. Mannen i förhållandet har en balaclava, en typ av rånarluva, på sig och jag börjar fnissa. Min flickvän skrattar åt joggaren för att det ser så himla dumt ut. Ingen behöver rånarluva nu. Det är två minusgrader ute, inte arktisk vinter. Charlotte Kalla och gänget plockar fram huvudbonaden när det är 20 minus i norra Finland, inte när det är tre minusgrader och mulet. Inte två minus och relativt vindstilla.

Vilken tönt, fnissar vi. Och vilken karikatyr på en joggare som är 40-nånting. Måste alla överdriva allt hela tiden?

Vi vandrar vidare. Skosnörena på mina Dr. Martens har gått upp, så jag går ner på huk och knyter skorna. Mina hornbågade glasögon håller på att trilla av.

Tre personer i 30-årsåldern knatar förbi oss. En har dunväst och välkammat hår. Hans vän har en figursydd jacka och dyra boots. Killen i väst klagar på utdelningen i företaget det senaste året. Den nya häftiga satsningen på mobiltjänsten hade inte slagit väl ut och nu skulle företaget spara in lite pengar. 

Vi skrattar igen. Vilka karikatyrer! Entreprenörskapet syns hela vägen ut i frisyren. Och västen! Hur får man ens tag på en sådan väst! Otroligt roligt. Och typiskt. Vilket tidstypiskt litet gäng. Så otroligt förutsägbar stil.

Vi skrattar gott åt dumheterna. 

Strax innan vi är framme vaknar vår dotter till. Vi plockar fram hennes snuttefilt ur ryggsäcken från Fjällräven och tar av henne den hemstickade mössan.

Vi går in på Fotografiska och tittar på utställningen. Det är fullt av barnvagnar och småbarnsföräldrar. Dagens uniform bland besökarna verkar vara ”stickad tröja". 

Alla besökare ser exakt ut som vi gör.

Bäst i stan just nu: Att alla innerstadsbor klär sig för en arktisk exkursion så fort det blir två minusgrader ute. Inte ens grönlänningarna har så avancerade och tjocka vinterjackor.

Anton Säll är reporter på DN och är precis som alla utflyttade umebor som du har träffat.