Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Apotekets styrelseordförande lämnar uppdrag

Christian W Jansson.
Christian W Jansson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter DN:s granskning lämnar Apotekets styrelseordförande Christian W Jansson alla sina uppdrag i det privata företaget Min doktor. 

Det i uppger han i ett mejl till Dagens Nyheter.

”I anslutning till diskussionen om mina roller i Apoteket AB och MD International AB (Min Doktor) vill jag lämna följande information: 1) Jag lämnar med omedelbar verkan min roll som Ordförande i MD International AB. 2) Jag kommer under innevarande år att avyttra samtliga aktier i MD International AB", skriver Christian W Jansson.

Christan W Janssons besked kommer bara timmar efter att DN ställt frågor till Apotekets vd om det faktum att en av Janssons familjemedlemmar, som också arbetar på Min Doktor, hade hand om samarbetet med Apoteket. 

– XX (familjemedlemmens namn) var initialt en av våra kontaktpersoner på Min Doktor. Han har inte skrivit på några avtal med oss. Daniel Persson (affärsutvecklingschef på Min Doktor, reds anm.) är vår huvudsakliga kontaktperson på Min Doktor i dag, säger Magnus Frisk, kommunikationschef på Apoteket.

Christian W Jansson uppger att han lämnar uppdraget "av omtanke om båda bolagen, för att eliminera framtida kritik och för att underlätta det fortsatta samarbetet".

Din familjemedlem hade hand om samarbetet med Apoteket, hur ser du på det i förhållande till jävsfrågan?

– XX (familjemedlemmens namn, reds anm.) och jag har konsekvent undvikit att diskutera Min Doktor. Han har varit operativt verksam och det har styrelsen inte varit, säger Christian W Jansson.

Hur ser du på din fortsatta roll i Apoteket?

– Ägaren utser styrelsen i ett bolag. Så länge jag har ägarens förtroende vill jag stanna kvar och fortsätta utveckla Apoteket.

Hur tror du att förtroendet för Apoteket har påverkats av att du har varit aktiv i båda bolagen?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Svenska folkets förtroende för Apoteket är stort och jag hoppas att det inte påverkas av detta, säger Christian W Jansson.

På torsdagsförmiddagen meddelade Apoteket att det inte begåtts några fel vad avser Apotekets avtal med Min doktor och att samarbetet kommer att fortsätta. Apotekets styrelse avhandlade frågan utan att ordförande Christian W Jansson, och en annan ledamot som också sitter på dubbla stolar, närvarade.

– Vid avtalstillfället förelåg inget formellt jäv. Beslut om att ingå avtalet bedöms utgöra en del av det operativa arbetet. Styrelsen har emellertid förståelse för att samarbetet kan uppfattas som en intressekonflikt. Vi behöver se över vår beslutsordning så att den inte ger upphov till oklarheter om hur jäv och intressekonflikter hanteras, säger Gert Karnberger, styrelseledamot i Apotekets styrelse. 

Apotekets vd Ann Carlsson säger att man nu kommer att ändra sina rutiner:

– Vi kommer nu att se över och förtydliga våra regelverk. Öppenhet och transparens är viktigt för oss som statligt ägt bolag.

Statsrådet med ansvar för statligt ägda bolag, näringsminister Mikael Damberg (S), har tidigare, via sin pressekretere, sagt till DN att han har fullt förtroende för Christian W Jansson:

– Christian Jansson har varit öppen med sina engagemang och jag tycker att det är bra att man både har och kommer fortsätta att diskutera den viktiga frågan om hur man hanterar eventuella jävssituationer i styrelsen.

Mikael Damberg uppgav på onsdagen följande via sin pressekreterare: ”Jag noterar att Christian W Jansson avslutar sitt engagemang i Min Doktor av omtanke om båda bolagen. Jag har förtroende för alla ordföranden i statliga bolag om jag inte meddelar något annat.”

Lars Jörnow, som är partner på EQT Ventures, kommer att ta över ordförandeposten i Min doktor. Han var tidigare mobilchef på det Nasdaq-noterade spelbolaget King som ligger bakom det populära mobilspelet Candy Crush.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.