Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/applader-nar-dokumentar-om-husby-visades/

STHLM

Applåder när dokumentär om Husby visades

Publiken kom fram och tackade Marianne Gustavsson och Maud Nycander efter premiärvisningen av deras film ”Älskade Husby”. Foto: Lars Epstein

”Älskade Husby” – Maud Nycanders och Marianne Gustavssons dokumentärfilm som visas i SVT i två delar (”I skuggan av hiphopen” och ”Återträffen”) kommande tisdagar – hade premiär på Folkets Husby. Publiken var med rätta entusiastisk.

Filmens utgångspunkt är Maud Nycanders underbara stillbilder som hon tog för Fryshusets räkning för trettio år sedan då hon fotograferade ungdomar på Fryshuset, men också i deras hemorter, Husby bland andra.

Det var fullsatt i Husby Folkets hus under visningen och publiken var entusiastisk. Foto: Lars Epstein

De gamla bilderna varvas med nygjorda intervjuer med filmens huvudpersoner. Soledad, en av tonåringarna i Husby på den tiden, barnmorska i dag, var den som kom med filmuppslaget. Hon liksom några av de övriga ungdomarna berättar i filmen om tiden som tonåring i Husby för trettio år sedan och hur deras liv som vuxna sedan kom att gestalta sig.

En annan är Bahar. Hon var skolans tuffing som inte ens många av killarna vågade sig på. Hon är advokat i dag med fyra anställda i egna advokatfirman.

I dokumentärserien, vars två delar visas på SVT den 14 januari och den 21 januari, möter tittarna bland annat Bahar som i dag är framgångsrik jurist. Foto: Lars Epstein

Mattias, ”Matte”, var en tuffing med trasslig uppväxt som blev kriminell men till sist hoppade av och i dag varnar ungdomar från att välja samma destruktiva bana som han själv gjorde.

Flera av huvudpersonerna i filmen var också med på premiären och fick mottaga publikens hyllningar. Mellan Maud Nycander och Marianne Gustavsson på flankerna står från vänster till höger: Mattias, Bahar, Josselin och Soledad. Foto: Lars Epstein

När det gäller Maud Nycanders tidsdoftande fotografier föreslog jag henne att försöka få dem utgivna i en separat fotobok. Det är de värda som skildring av en gången epok.

Läs fler texter och se fler bilder av Lars Epstein här