Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/apple-upprorda-efter-beslut-om-butik-i-stockholm/

STHLM

Apple upprörda efter beslut om butik i Stockholm

Apples byggplan efter en revidering med fler träd. Foto: Apple/Foster + Partners

Apples planer på en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården stoppades av de grönblå efter valet. Beslutet har upprört techjätten – som nu försöker sälja tomten och den befintliga byggnaden till Stockholms stad till ett höjt pris, rapporterar Fastighetsvärlden.

John Falkirk
Rätta artikel

Husförslaget ritades av brittiske stjärnarkitekten Norman Fosters kontor och liknar Apples nybyggda huvudkontor i Cupertino i USA. Efter starka protester från bland annat stockholmare och Skönhetsrådet beslutade de då nytillträdda grönblå i Stadshuset att stoppa projektet i oktober i fjol.

För fyra år sedan betalade det amerikanska bolaget 129 miljoner kronor för tomten och byggnaden där restaurangen TGI Fridays finns i dag. Säljare var Stockholms Handelskammare.

Enligt Fastighetsvärlden blev teknikgiganten upprörd när de nådde av beskedet om att de inte fick bygga en butik på platsen.

– Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Fastighetsvärlden.

Stockholms stad har sagt att de hellre vill se en restaurang- eller kaféverksamhet på tomten, och har erbjudit sig att köpa tillbaka tomten från Apple. Men teknikföretaget vill enligt Fastighetsvärlden sälja tillbaka tomträtten och byggnaden för ett högre pris än de köpte den för.

Branschtidningen skriver att det handlar om 179 miljoner kronor – 50 miljoner mer än vad de köpte den för.

Moderaterna i Stockholms stad dementerar inte uppgifterna om Apples bud, men uppger att det inte förs några diskussioner om tomten med Apple i nuläget.

– Det pågår inga diskussioner, så det finns ingen poäng att kommentera frågan, säger Edward Tovi, pressekreterare åt Moderaterna i Stockholms stad.

DN har sökt Apple.