Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Äpplen får nya ägare på Facebook

Nina Forselius och dottern Elsa plockar äpplen i trädgården. De äpplen familjen inte ätre själva skänker de bort.
Nina Forselius och dottern Elsa plockar äpplen i trädgården. De äpplen familjen inte ätre själva skänker de bort. Foto: Nicklas Thegerström
Med fem stora gamla äppelträd i trädgården får Nina Forselius mer äpplen än familjen mäktar med. En Facebooksida förmedlar överflödet till andra.

Det är äppeltider och många trädgårdar dignar av frukt. Gräsmattan hemma hos familjen Forselius i Tyresö är redan prickig av fall­frukt som börjat rasa från äppelträden. Det är röda äpplen, gula och gröna, och de smakar friskt och sött.

I ett hörn av tomten står redan flera svarta sopsäckar fyllda med fallfrukt, färdiga att köras till tippen. Familjen flyttade in i vintras, och första äppelskörden i gammalt hus blev överväldigande.

– Jag har nästan börjat svära över alla äpplen. Jag kan inte göra fler äppelpajer, säger Nina Forselius.

Via en kompis på nätet fann hon råd. Där fick hon tips om Fruktförmedlingen, som är en grupp på Facebook som täcker hela landet. Det är helt enkelt en internetbaserad anslagstavla där medlemmarna kan annonsera ut sitt överflöd länsvis. Sedan kan de som är intresserade via mejl anmäla att de vill komma och plocka.

Inspiration hämtade grundare av sidan från Gävle. Där startade Per-Olof Erickson en fruktförmedling per telefon för fem år sedan.

– Varje gång jag cyklade igenom villaområdena här såg jag hur det drällde av frukt som ingen tog hand om. Det kändes som ett enormt slöseri att den bara ruttnade bort, medan folk som saknar äppelträd handlar frukt i affären från Brasilien och Argentina, säger Per-Olof Erickson, som är engagerad i en ideell förening för rättvisemärkta och ekologiska varor.

– Folk ringer hit och talar om att de har mycket frukt, och så förmedlar vi kontakten vidare till andra. Jag ser det som ett led i att skapa ett miljövänligare samhälle, säger Per-Olof Erickson.

Nu har idén spridit sig till nätet, och senare i veckan öppnar Nina Forselius sina grindar för frivilliga äppelplockare.

– Jag är en resursmänniska. Det känns inte rätt att bara låta frukten förfaras. Det är bättre både för miljön och för ekonomin att den kommer till användning, säger hon.

Gruppen har 1. 000 medlemmar

Fruktförmedlingen är en anslagstavla på Facebook. Där kan de som har överskott av frukt erbjuda andra att komma och plocka.

Den som går med i gruppen kan länsvis se aktuella annonser om frukt för plockning.

Gruppen har i dag knappt tusen medlemmar och finns i nio av landets län.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.