Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Är detta världens dyraste sjukhus?

Notan för Nya Karolinska har hittills – när bygget har nått halvtid – ökat med en miljard kronor. Sjukhuset, med sikte på framtida ­Nobelpristagare, blir mer än 50 procent dyrare än jämförbara byggen i Europa och USA.

Det högspecialiserade Nya Karolinska är landstingets största investering någonsin. Bygget skulle, när avtalet skrevs i juni 2010, kosta 14,5 miljarder kronor. Hela avtalet mellan landstinget och byggföretaget Skanska var värt 52 miljarder ­kronor.

Skanska ska tillsammans med det brittiska investmentbolaget Innisfree finansiera, uppföra och driva det nya sjukhuset fram till 2040. Utanför avtalet tillkommer kostnader för IT och medicinteknik – samt själva sjukvården. Vården på Karolinska Solna i dag kostar cirka 8 miljarder om året, på NKS väntas kostnaden bli högre.

Bygger ni världens dyraste sjukhus?

– Det vet jag inte, men vi bygger medvetet ett sjukhus för högspecialiserad vård, med Karolinska institutet bara en skywalk eller en kulvert bort. Det är a och o för framtida Nobelpristagare, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Enkelrum och hög miljömedvetenhet kostar också extra, enligt honom.

– Men med enpatientrum slipper vi smittospridning och sparar många, många vårddygn. Tomten i Solna är också svårare att bygga på än en äng, och vi bygger dyrt i Sverige, det ser vi på jämförelser mellan bostadsbyggande här och i andra länder, säger Torbjörn Rosdahl.

Den utredning konsultföretaget McKinsey gjorde på uppdrag av honom visar att bygget kostar 46 000 kronor per kvadratmeter, vilket betyder att Nya Karolinska blir drygt 50 procent dyrare än jämförbara sjukhusbyggen i Europa och USA. Rapporten skrevs innan tilläggsavtalen höjde kostnaden med en miljard. Den har aldrig visats för politikerna i landstingsfullmäktige.

– Det som ligger utanför det ursprungliga avtalet är en strålbyggnad för 600 miljoner kronor, ett torg utanför, ett tillagningskök och att vi bygger om thorax, säger Torbjörn Rosdahl.

Dessutom görs tillägg som enligt honom som sparar pengar längre fram, till exempel att bygga rejäla balkar i taken för medicinsk utrustning.

Kommer det fler tilläggsavtal?

– De blir ytterst små, jag vill att vi sätter stopp nu. Om det behövs mer förändringar kan vi titta på det när sjukhuset är färdigbyggt, säger Torbjörn Rosdahl.

Beror fördyringen på att politikerna inte hade bestämt sig för vilken vård som skulle bedrivas på sjukhuset?

– Det är ett levande hus, man kan inte räkna med att allt skulle vara klart när vi skrev avtalet 2010.

Vet ni nu – när huset är halvt färdigbyggt – vad som ska göras där?

– Landstingets förvaltning har i princip spikat verksamhetsinnehållet, men det är inte presenterat för politikerna. Före sommaren ska allt vara klart, säger Torbjörn Rosdahl.

Det som är spikat är dock att Nya Karolinskas 730 vårdplatser är 170 färre än på dagens Karolinska, trots Stockholms stora behov av fler vårdplatser.

– Vi ökar med 850 vårdplatser på befintliga sjukhus. De ska vara klara 2018 men drygt 200 finns redan i dag.

Akilleshälen är inte sängar och inte pengar, enligt Torbjörn Rosdahl, utan att få tag på utbildad personal, läkare och sjuksköterskor.

Men ett nybyggt högspecialiserat sjukhus måste väl vara en attraktiv arbetsplats?

– Det får inte bli så att övriga sjukhus blir oattraktiva, säger Torbjörn Rosdahl.

Nya Karolinska universitetssjukhuset, NKS, börjar ta emot patienter 2016 och ska vara färdigbyggt i oktober 2017.

Så mycket kostar sjukhusen

I en rapport till landstinget som konsultföretaget McKinsey gjorde i fjol jämfördes kvadratmeterpriset på 18 nybyggda sjukhus i Europa och USA. Nya Karolinska var med bred marginal dyrast.

Spanien 17.000

Sverige 29.000

Danmark 31.000

USA 32.000

Storbr. 44.000

Karolinska 46.000

(kr/kvm)


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.