Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Arrestvakt misshandlade artist – döms till fängelse

Hovrätten skärper straffet för den vakt som misshandlade en känd artist i arresten i Västberga. Vakten döms till tre månaders fängelse mot bakgrund av att misshandeln ägde rum i ett begränsat utrymme där artisten inte kunde komma undan våldet.  

Händelseförloppet började med att artisten skulle släppas från arresten i Västberga i juni 2015. Hon hävdade då att det saknades kontanter och en Iphone som tidigare tagits från henne i samband med en avvisitering. Den misshandel som hon sedan utsattes för filmades av arrestlokalens övervakningskameror.

Tingsrätten dömde vakten till samhällstjänst. Hovrätten skärper straffet till tre månaders fängelse. I likhet med tingsrätten anser hovrätten att vakten inte handlat i nödvärn.

I domen betonas det att vakten haft till uppgift att utöva tillsyn över artisten och att misshandeln ägde rum inom ett begränsat utrymme där hon inte kunde komma undan det våld som hon utsattes för. Mot bakgrund av detta anser hovrätten att samhällstjänst inte är en tillräcklig påföljd.

Det skadestånd som vakten ska betala artisten sänks från 37.800 kronor till 17.800 kronor. eftersom rätten anser att det inte går att fastställa att ett ärr i artistens panna uppkommit som en följd av misshandeln.

Hovrätten anger i sin dom att det är en förmildrande omständighet att vakten, som en konsekvens av händelsen, förlorade jobbet och fick sitt godkännande att arbeta inom ett auktoriserat bevakningsföretag återkallat av länsstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.