Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Arriva ska betala för olycka på Saltsjöbanan

Kraschen inträffade i januari 2013.
Kraschen inträffade i januari 2013. Foto: Anette Nantell

Tågoperatören Arriva ska betala 1,8 miljoner kronor till ett försäkringsbolag efter olyckan på Saltsjöbanan 2013. Det har Nacka tingsrätt beslutat.

Summan ska täcka försäkringsbolaget Trygg-Hansas utgifter för att evakuera de boende i huset som tåget åkte in i. Bolaget anser att skulden för olyckan ligger hos Arriva, som i sin tur menar att kraschen in i huset inte kan kopplas samman med järnvägsdriften, skriver Nacka Värmdö Posten.

Arriva menade även att evakueringskostnaderna var för stora. Men Trygg-Hansa fick alltså rätt och Arriva blir därmed skyldiga dem 1,8 miljoner kronor, enligt en dom från Nacka Tingsrätt som offentliggjordes förra veckan.

Det var i januari 2013 som ett skenande tåg på Saltsjöbanan åkte förbi en stoppbock och rakt in ett bostadshus vid slutstationen Saltsjöbaden.

Ingen i huset skadades men ombord fanns en städare som fick flera allvarliga frakturer och en punkterad lunga. SL och Arriva har tidigare drivit tesen att det var städaren som olovligen tog kommando över tåget. Hon rentvåddes dock senare och Arriva gick i februari i fjol med på att betala henne 20.000 kronor i skadestånd.

Arriva ska även betala en bot på 500.000 kronor för bland annat bristfälligt säkerhetsarbete.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.