Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Artisten som vill hjälpa unga med mobilberoende

Mobilen fick honom att gå in i väggen – nu vill Stockholmsartisten Kodie öka medvetenheten kring mobilberoende. Med låten ”Phone down” vill han nu kasta ljus över problemet och ge unga och föräldrar en tankeställare.

En skock skrikande fjärdeklassare eskorterar Kaveh Kabinejad när han kliver ut genom entrén till Vittraskolan på Telefonplan. Kaveh har blivit något av en kändis på skolan sedan han släppte låten ”Phone Down”.

– Vi har satt upp en affisch i klassrummet som det står ”Phone”Down" på så att eleverna ska komma ihåg att inte använda telefonen, säger Kaveh Kabinejad och skrattar. 

Efter att ha gått in i väggen på grund av sitt mobilberoende bestämde sig Kaveh Kabinejad, som går under artistnamnet Kodie, att söka hjälp hos en terapeut. Efter en digital detox gjorde han låten ”Phone down” som handlar om att hamna i mobilmissbruk. Med hjälp av låten vill han belysa problemet med hur människor använder mobiltelefoner.

– Människor runt omkring oss har det här problemet men folk vågar inte prata om det och lever i förnekelse.

Vid tiden då mobilmissbruket var som värst hade Kaveh Kabinejad precis släppt en singel och arbetet med att marknadsföra musiken ledde till att han blev utbränd.

– Jag jobbade mycket och hade samtidigt musiken, då flydde jag till sociala medier. Jag satt i flera timmar och kollade Instagram och Snapchat varje dag.

Foto: Hampus Andersson

Till vardags jobbar Kaveh Kabinejad som fritidspedagog på Vittraskolan vid Telefonplan, den tidigare mittpunkten för telefonindustrin i Sverige. 

På skolan har han märkt av mobilhetsen bland eleverna. Att prata med eleverna om hur mobiler bör användas i skolmiljö tycker han är ett viktigt steg i arbetet mot mobilberoende bland unga.

– Vi brukar diskutera hur viktigt det är att inte låta mobilerna störa undervisningen. Men jag tycker att mina elever sköter sig bra.

Samtidigt ser han en poäng i att tillåta mobiler i skolan, men bara om de används på ett korrekt sätt. Sociala medier som Instagram och Snapchat hör inte hemma i klassrummen, tycker Kaveh Kabinejad, men han anser däremot att appar i lärande ändamål ska få användas.

– Finns det ett syfte så är det okej. Om man använder mobilen för att kolla upp fakta så tycker jag att det är okej men är det Snapchat eller liknande så är det inte så bra, säger Kaveh Kabinejad.

Ett stort ansvar ligger också hos föräldrarna säger han. Vad som händer på skärmarna kan vara svårt att veta och risken för att mobbning förekommer är något som oroar honom. Även föräldrar måste se över hur de själva använder sina telefoner och förstå hur barnen reagerar på det.

– Det händer mycket online som vi vuxna inte ser och som unga inte vill berätta. Många föräldrar sitter själva väldigt länge med telefonerna och det ser barnen.

Maria Westerlund som är rektor på Vittraskolan vid Telefonplan menar att både föräldrar och elever vill se en begränsad användning av mobiltelefoner på skolan. Som hon ser det har mobilerna blivit en ”ytterligare kroppsdel” för eleverna.

– Vi reviderar just nu ordningsreglerna tillsammans med elevrådet kring hur mobiler ska användas i skolan och vi kommer ta ställning i den här frågan under våren, säger Maria Westerlund.

Att bli känd genom musiken är inte längre Kaveh Kabinejads ambition. Istället vill han att budskapet ska nå ut och ge människor en tankeställare.

Men låten har lett till en del missförstånd, många tror att han vill förbjuda mobiler och teknik helt och hållet berättar han. Kaveh Kabinejad säger att han ibland måste förklara vad låtens innebörd egentligen är.

– Teknologi är bra, jag har behövt förklara det för folk. Man måste bara ha kontroll och använda den på ett sätt som fungerar. Men jag har fått bra respons, folk känner igen sig i min text, säger Kaveh Kabinejad.

Idag tycker han att han fått kontroll över sitt beroende. Han arbetade tillsammans med sin terapeut Patrik Wincent fram metoder för hur han skulle få bukt med sitt missbruk. Kaveh Kabinejad använder statistiken i sin mobil för att se hur många minuter han använder apparna i sin telefon. Att hålla koll på tiden är ett tillvägagångssätt som han använder sig av. Minst en timme innan läggdags måste mobilen och datorn vara undanlagd.

– Jag har regler, hur lång tid jag får spendera på sociala medier varje dag. Det är max 45 minuter och då har jag använt mobilen länge. Nu använder jag bara sociala medier för att nå ut med mitt budskap.

Men blir det inte lite dubbelt budskap om du använder sociala medier?

– Jo, men det är där alla är och jag använder det på rätt sätt. Jag har lagt mycket vikt på att sprida kunskap om mobilmissbruk och uppmärksamma föräldrar.

Men efter perioden av digital detox var han nära på att falla tillbaka i samma mönster han lyckats ta sig ur.

– När jag kom tillbaka från att vara offline var det jätteskönt att få prata med kompisar igen. Jag ville svara alla men sen tänkte jag, wait a minute! Nu har jag suttit här i två timmar och då raderade jag alla mina appar.

Hur framtiden ser ut för mobilanvändning i skolorna är Kaveh Kabinejad inte säker på men han tror att en sorts ”mobildiet” kommer att införas.

– Man kommer ha koll på hur mycket man använder mobilen, på samma sätt som på hur mycket man äter.

Fakta:Kaveh Kabinejad

Bor: Hässelby

Född: 1983 i Iran men kom till Sverige som femåring. Uppvuxen i Örebro men bor sedan tio år tillbaka i Stockholm.

Gör: Arbetar som fritidspedagog vid Vittraskolan i Telefonplan. Studerade på lärarprogrammet men hoppade av för att satsa på musikkarriären.

Aktuell med låten ”Phone down” och en dokumentär om mobilberoende. 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.