Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Assisterad befruktning för ensamstående – så funkar det

Foto: Nora Lorek/TT

Sedan 2016 har ensamstående kvinnor möjlighet till assisterad befruktning. Men hur fungerar det? Hur lång tid tar det? Vilka regler finns, och vad kan man behöva veta inför en utredning och behandling?

Om man har försökt få barn under mer än ett års tid men inte lyckats brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet. Kan man inte få egna barn kan man ha rätt till hjälp genom assisterad befruktning. Möjligheten till assisterad befruktning ges också till ensamstående kvinnor.

I Stockholm börjar allt med en fertilitetsutredning hos en gynekolog. Där undersöker man varför en befruktning inte har skett, eller om man är ensamstående kvinna – att det inte finns några hinder i livmodern eller äggstockarna.

I fertilitetsutredningen gör man bland annat en speciell ultraljudsundersökning av äggstockarna och livmodern. Denna görs under en viss tidpunkt i menscykeln, vilket gör att det ibland kan dröja lite innan man får en lämplig tid. Det berättar Tekla Lind, patientflödeschef vid reproduktionsmedicin, Karolinska universitetssjukhuset.

– Men flyter allting på tar en utredning även för en ensamstående mellan sex till åtta veckor, säger Tekla Lind.

När utredningen är klar och gynekologen har skrivit en remiss, skickas den till Karolinska universitetssjukhuset för bedömning enligt de kriterier som är uppsatta. Bland annat får kvinnan inte ha ett BMI över 35. Är man ett par ska man ha varit tillsammans i minst två år och ha försökt få barn i minst ett år.

Man undersöker också bland annat om det finns några sjukdomar som gör att kvinnan riskerar att bli allvarligt sjuk under en graviditet, berättar Tekla Lind.

– Det som skiljer vid bedömningen för ensamstående kvinnor är den särskilda utredningen som görs för alla som ska ha donerade ägg eller spermier. Då gör man två besök hos våra kuratorer med några veckors mellanrum, för par är det ett besök.

Till Reproduktionsmedicin kommer ungefär fem till tio remisser i veckan gällande spermiedonation, enligt Tekla Lind. Sex till sju av tio är ensamstående.

– Nu har vi nästan 170 i kö som väntar på nybesök. Mellan 100 och 120 är ensamstående, och det är en växande grupp.

Godkänns man för donationsbehandling kan behandlingen börja.

– Är det så att man kan få insemination direkt får patienten ingå i vårdval. Det är nytt sedan januari i år, och än så länge finns två kliniker att välja på utöver reproduktionsmedicin på Karolinska, säger Tekla Lind.

Ungefär hälften av de remisser för personer som ska få spermiedonation går till vårdval, hälften kommer till Karolinska universitetssjukhuset.

– De som bedöms vara i behov av IVF med donerade spermier erbjuds behandling vid reproduktionsmedicin eftersom de privata klinikerna inte får göra det ännu.

På Karolinska är väntetiden för insemination eller IVF med donerade spermier omkring sju månader, enligt Tekla Lind. Kötiden har kortats sedan vårdvalet infördes, berättar hon.

Även om ensamstående i Sverige fick rätt till assisterad befruktning redan i april 2016, började man i Stockholm inte behandla remisser från den patientgruppen förrän 1 januari 2017, efter beslut i landstinget.

Både ensamstående och par står i samma kö.

– Så fort man får brevet om att man är godkänd för att få donation ringer man till donationsbarnmorskorna och säger att man vill starta.

Även om väntetiden just nu inte har så mycket med antalet donatorer att göra, så efterlyser Karolinska fler donatorer av könsceller. Ju fler som efterfrågar behandlingen, desto fler donatorer kommer att behövas, berättar Tekla Lind.

När allt sedan är klart, man är frisk och under 38 år har man rätt till sex inseminationer, där de sista två kan bytas mot IVF. Är man över 38 år eller till exempel har svår endometrios eller problem i äggledarna, erbjuds dock IVF direkt.

Men den dagen kvinnan fyller 40, oavsett om man är i ett par eller ensamstående, har hon inte längre rätt till offentligt finansierad behandling i Stockholm. För partners är gränsen 56 år.

Resan från remissgodkännande till tre utförda behandlingar brukar ta mellan sex till tolv månader, berättar Tekla Lind.

– Något som kan ta tid är om en ägglossning infaller på en helg. Då faller den behandlingscykeln bort och man behöver vänta till nästa månad.

Fakta.Assisterad befruktning för ensamstående

Ensamstående kvinnor genomgår två kuratorsbesök under utredningen i stället för ett, som för par.

Insemination med donerade spermier ingår inte i vårdgarantin. Det innebär att man inte är garanterad vård inom 90 dagar. Däremot ingår det i vårdvalet, vilket innebär att man som patient kan välja en privat klinik men endast betala patientavgift. Det finns två andra kliniker förutom Karolinska att välja på.
På Karolinska universitetssjukhusets hemsida kan du läsa mer om de regler och grundkrav som gäller för offentligt finansierad assisterad befruktning i Stockholm.

 

Källa: Tekla Lind, Karolinska universitetssjukhuset

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.