Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Åtal ovanligt trots att fler kvinnor anmäler våld

Polisens omorganisation har inneburit ett abrupt slut på den samverkan om våld i nära relationer som Relationsvåldsteamet och polisen har haft, säger Linn Moser Hällen.
Polisens omorganisation har inneburit ett abrupt slut på den samverkan om våld i nära relationer som Relationsvåldsteamet och polisen har haft, säger Linn Moser Hällen. Foto: Beatrice Lundborg

Fler kvinnor anmäler att de har blivit utsatta för våld i nära relationer – men få ärenden leder till åtal. I dag startar rättegången mot 33-åringen som misstänks för mordet på Lotta, ett fall som kan ha förstärkt misstron mot rättsapparaten bland utsatta kvinnor.

I början av juni i år misshandlades 41-åriga Lotta så svårt att hon blev medvetslös och avled tre dagar senare. Hennes före detta pojkvän, en 33-årig man hon träffat via Facebook, har erkänt att han misshandlat henne, men förnekar mord. I dag inleds rättegången i Solna tingsrätt.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet, inte minst på grund av att hon utsatts för upprepat våld och slagit larm.

– Det har stor symboliskt betydelse och kan påverka kvinnor som funderar på att ta steget, att kanske inte göra det, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning som forskat på dödligt våld mot kvinnor.

Han menar att skyddet för våldsdrabbade kvinnor är för dåligt:

– I den här typen av fall, där det finns polisanmälningar, en historia av grova våldsbrott och hot mot kvinnan – det ska gå att förebygga.

Mikael Rying vill se en central, samordnande, instans i varje kommun dit kvinnor kan vända sig och få en handläggare som hjälper dem med kontakt med polisen och andra myndigheter:

– Det krävs väldigt mycket av en kvinna att ta sig ur en så utsatt situation och det kan många gånger kännas oöverstigligt.

Nya siffror från polisen som DN tagit del av visar att kvinnor i Stockholms län anmäler allt fler brott i nära relationer. Men Brottsförebyggande rådet uppskattar att cirka 80 procent av allt våld mot kvinnor aldrig ens kommer till polisens kännedom.

Det finns en rädsla för polisen och för vad som kommer att hända när man polisanmäler.

Utvecklingen går åt fel håll, menar Linn Moser Hällen, biträdande enhetschef i Relationsvåldsteamet i Enskede-Årsta-Vantör, som utbildar myndigheter i våld i nära relationer.

– Vi ser en stadig uppgång av ärenden. Men många är väldigt rädda för att anmäla, säger Linn Moser Hällen.

Medierapporteringen om en polisorganisation i kris, som lägger ärenden på hög, och personliga vittnesmål om hur man blir bemött av rättsapparaten kan i stället ha bidragit till att kvinnor drar sig för att anmäla, tror Linn Moser Hällen.

– Det finns en rädsla för polisen och för vad som kommer att hända när man polisanmäler, säger Linn Moser Hällen.

Hjälpen är väldigt personberoende, berättar Linn Moser Häller, som själv chockats över okunskapen hos vissa poliser. Hon ger som exempel en polis som förklarade för en slagen kvinna att ”du måste förstå att din man blir arg när du bara försvinner”, under ett förhör med en våldsutsatt kvinna som bodde på ett skyddsboende.

– Det blir en krock med verkligheten. Vi försöker motivera kvinnor att anmäla men när de blir dåligt bemötta mår de oftast ännu sämre.

Foto:

Drygt 2.000 anmälningar av ”grov kvinnofridskränkning”, ”grov fridskränkning mot kvinna över 18 eller äldre” och ”misshandel ej grov inomhus mot kvinna 18 eller äldre i nära relation” har gjorts till och med augusti i år. Under tidsperioden har 344 stycken fall i de nämnda brottskategorierna lett till åtal.

Precis som i fallet Lotta läggs många utredningar ned om kvinnan tar tillbaka sin anmälan, trots att det många gånger finns bevisning, enligt Linn Moser Hällen. Hon kallar det ett svek från samhället, misshandel faller under allmänt åtal och kan drivas vidare utan den drabbades medverkan:

– Det man inte förstår är att det kan vara en skyddande faktor för den utsatta, att de ibland tycker att det är skönt att det inte är de själva som driver fallet utan att det är samhället som gör det.

För Relationsvåldsteamet har polisens omorganisation också inneburit ett abrupt slut på den samverkan och de regelbundna möten man haft i många år.

– Innan visste man vilka poliser som jobbade med våldsutsatta kvinnor och vi träffades en gång per termin. Det var jättebra – men nu finns ingenting. Allt det försvann i och med omorganisationen, säger Linn Moser Hällen.

I samband med omorganisationen har nu de tidigare familjevåldsenheterna i Stockholms län, som tidigare legat ute i varje polisdistrikt, samlats vid tre olika sektioner för brott i nära relationer i Stockholm: Syd, Nord och City.

Johan Andersson, sektionschef för brott i nära relationer i polisområde Syd Stockholm, bekräftar bilden om havererad samverkan på en del håll.

– Vår omorganisation har gjort att våra krafter har riktats mot vårt inre liv, för att hamna rätt. Vi har därför tvingats prioritera den utredande verksamheten men vår ambition är att hitta tillbaka till en bra samverkan.

Parallellt med rättegången om mordet på Lotta pågår en utredning vid Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning som ska ge svar på om huruvida åklagaren som la ned den första förundersökningen gjort fel.

Särskilda åklagarkammaren har redan konstaterat att åklagaren som lade ner den ursprungliga förundersökningen inte gjort sig skyldig till tjänstefel.

Enligt Göran Kvist, kammaråklagare vid tillsynsavdelningen, tittar riksåklagaren särskilt på tre punkter: hur åklagaren hanterat frågor om målsägandebiträde, tvångsmedel och kontaktförbud.

– Generellt sett är det arbetsredskap som man som åklagare har och som brottsoffer i vissa fall har rätt till. Genom att hantera dessa frågor på ett korrekt sätt ökar möjligheterna till lagföring.

Fakta.Detta har hänt

  • Lördagen den 4 juni misshandlas 41-åriga Lotta i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avlider.
  • 33-åringen ringer själv polisen och grips på plats.
  • Han hade tidigare polisanmälts för misshandel och varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.
  • Några dagar innan misshandeln drog åklagaren tillbaka ärendet och hävde anhållandet. Orsaken uppgavs vara att kvinnan inte ville medverka i utredningen.
  • Nu åtalas 33-åringen för mord. Han åtalas även för grov fridskränkning bestående av bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.
  • Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Läs mer

• Fotobevis viktiga efter brutala mordet på Lotta
På torsdagsmorgonen inleddes rättegången mot den 33-åring som misstänks för mordet på Lotta, 41. Förhandlingen fick avbrytas när 33-åringen började gråta under förhör i rätten. 

• 33-åringen åtalas för mordet på Lotta
När Lotta, 41, låg döende i sitt eget hem ringde 33-åringen 112: ”Det brann i mitt huvud”.

• Åtal ovanligt trots att fler kvinnor anmäler våld
Fler kvinnor anmäler att de har blivit utsatta för våld i nära relationer – men få ärenden leder till åtal. I dag startar rättegången mot 33-åringen som misstänks för mordet på Lotta, ett fall som kan ha förstärkt misstron mot rättsapparaten bland utsatta kvinnor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.