Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/atalad-gravskandare-gripen-efter-internationell-polisinsats/

STHLM

Åtalad gravskändare gripen efter internationell polisinsats

En 59-årig man som står åtalad för att bland annat ha vandaliserat terroroffret Ebba Åkerlunds grav har gripits efter en internationell polisinsats. Foto: Johan Jeppsson/TT

Den 59-årige man som misstänks ha skändat flera gravar, däribland det 11-åriga terroroffret Ebba Åkerlunds gravplats, i Stockholms innerstad har gripits. Mannen står åtalad för tre fall av brott mot griftefriden och olaga hot. 

Rätta artikel

På måndagskvällen kunde den 59-åriga mannen gripas av polis efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats med hjälp av Interpol. 

”Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många. Förutom det han står åtalad för, är han misstänkt för att ha begått betydligt fler brott runt om i Stockholmsregionen och han har tagit mycket av polisens tid och resurs i anspråk”, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city i ett pressmeddelande.

Mannen har åtalats för att ha skändat flera gravplatser på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm. Enligt åtalet har mannen bland annat skändat Ebba Åkerlunds gravplats som var ett av offren vid terrordådet på Drottninggatan 2017.

59-åringen, som är hemlös och inte har någon uppgiven adress i Sverige, uteblev från rättegången som skulle hållas den 8 mars i år eftersom tingsrätten inte visste var han befann sig. Ett nytt rättegångsdatum är satt till den 5 juni.

I sitt hemland Polen är mannen efterlyst för att avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff. Polisen skriver i pressmeddelandet att 59-åringen, som utifrån den europeiska arresteringsordern är anhållen, i normala fall skulle ha utlämnats till Polen för att avtjäna det straff han dömts till där. Men eftersom det finns ett pågående ärende i Sverige så kommer tingsrätten att fatta beslut om ifall huvudförhandlingen i det ärendet kan skyndas på och genomföras innan utvisningen verkställs.