Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/atalas-for-knivmord-greps-i-samband-med-snatteri/

STHLM

Åtalas för knivmord – greps i samband med snatteri

I juli förra året knivskars en man till döds vid en basketplan i Husby i norra Stockholm. Nu åtalas en 24-årig man misstänkt för mord.

Rätta artikel

Det var den 4 juli förra året som en man i 20-årsåldern rapporterades ha blivit knivhuggen i Husby. Platsen var en mindre, asfalterad basketplan nära Trondheimsgatan, och händelsen inträffade vid 14.20-tiden på dagen. Dagen efter greps en 24-årig man som redan tidigare hade anhållits i sin frånvaro. Enligt polisens uppgifter vid tillfället gick gripandet lugnt till.

Nu åtalas den misstänkte mannen för mord. Enligt stämningsansökan har 24-åringen stuckit och skurit offret med kniv. Bland annat fick offret ett knivhugg som gick in flera centimeter in i huvudet. Dessutom hade han åtskilliga skador på halsen, bålen, armarna och händerna.

Den misstänkte mannen åtalas även för förberedelse till mord, då han enligt åklagaren tänkt döda ytterligare en person vid samma tillfälle. Åklagaren hävdar att mannen hade beväpnat sig med knivar som var ”särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brottet”, och det ska ha varit nära att även detta brott genomfördes. 

Knivdådet inträffade på eftermiddagen norr om Husby centrum och många blev vittnen till händelsen.

– Det är tre personer som träffats den här dagen vid en basketplan i Husby. En av dem, den åtalade, har sedan dödat en av de andra och har också förberett sig för att döda den tredje personen, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till Expressen.

Roger Johnsson, ansvarig utredningsledare vid polisen, säger i ett pressmeddelande att den avlidne utsattes för ett stort övervåld och att polisen tidigt kunde spåra en misstänkt. 

Under mordutredningen har dessutom en knarkhärva nystats upp. Den mordmisstänkte ska ha transporterat 18 kilo hasch från Stockholm till just Linköping. 24-åringen åtalas med anledning av detta för narkotikabrott och en 19-årig man åtalas för grovt narkotikabrott i samma mål. 

Narkotikan ska ha införskaffats i december 2017 och sedan transporterats i början av juli.