Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Att bo i Stockholm ett straff för Sjöstedt

Vänsterpartiets nye ­ledare Jonas Sjöstedt säger att det är ett straff att bo i Stockholm. DN Stockholm ställde honom till svars.

I en intervju i SVT säger Jonas Sjöstedt att det är ett straff att bo i Stockholm. Jonas Sjöstedt bor på Östermalm, i ett distrikt där hans parti fick 23 röster i senaste valet, men hjärtat finns i Umeå.

DN letade upp den nyvalde parti­ledaren på Vänsterpartiets kongress och frågade vad han egentligen menar.

– Jag har full förståelse för att folk trivs och vill bo i Stockholm. Men själv har jag bott i Umeå och det är där jag hör hemma.

Vad är det du ogillar?

– Jag har hamnat på Östermalm och bor man på Östermalm är det lätt att behålla sina fördomar om Stockholm utan att behöva ifrågasätta dem. Jag har haft den fördelen.

Du menar att New York har mer gemensamt med Umeå än med Stockholm?

– Ja, men självklart.

Finns det något du gillar i Stockholm?

– Det finns ganska mycket jag tycker om i Stockholm. Jag tycker om att vandra runt i stan och se spåren av det gamla Stockholm. Jag tycker om de mogna förorterna, ­Årsta, Gröndal och Aspudden.

Så sa Jonas Sjöstedt till SVT:s

Så sa Jonas Sjöstedt till SVT:s Västerbottensnytt
Det här sa Jonas Sjöstedt i intervjun med SVT:s Västerbottensnytt:

”Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm jämfört med att bo i Umeå eller ­ New York eller någon annan ­trevligare stad.”

”Det är lite tråkigt i jämförelse. Det är lite snålt på något sätt, hur människor är mot varandra.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.