Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-18 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/att-skratta-hogt-dar-doden-ser/

STHLM

Att skratta högt där döden ser

– Den där knackningen på dörren är fantastisk. Clownerna är så finkänsliga och roliga, de hittar humor där den inte finns. Liv och färg där allt känns hopplöst.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Clownerna har följt med Oscar Tarantino från tiden på Karolinska sjukhuset. Det är ett kärt återbesök när de kommer. Karl ”Bandy” Granberg sätter sig ner en stund och Oscar drar fräckisar som får öronen att rodna på mamma Anna.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 6 Minna Wittbom, chef för Lilla Erstagårdens Hospice, får en kram av Ann-Marie Möller innan arbetsdagens början.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 6 Ett samlande andetag. ”Det som är lite svårt ibland är att komma över barriären. De vi möter kan kanske tänka att nu måste vi vara snälla mot dem, för de ska vara roliga – även om jag inte tycker att det är roligt. Det är viktigt att säga att man får säga nej om man vill.”
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 6 När Eva ”Gajans” Riepe drar igång märker man snabbt att det finns få saker som är så smittsamt som skratt. Ingen är immun, alla drabbas på olika sätt. Personalen på Lilla Erstagården skrattar lika mycket som de sjuka barnen.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 6 Pensionerade direktören Sten Ekner har bara lovord att säga om vården på Ersta hospice och clownerna är en mycket uppskattad del av den. När det börjas prata om att han är för pigg för att få vara kvar säger han med en glimt i ögat: ”Jag kommer att bli väldigt sjuk om de ska flytta mig.”
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 6 Korridoren fylls med skratt när Eva Riepe kollar bollsinnet hos syskonet till ett svårt sjukt barn. Clownmedicin har bedrivit sjukhusclownverksamhet sedan 1998.
Foto: Paul Hansen