Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/augustin-erba-jag-drabbas-av-panik-nar-jag-far-veta-att-polisen-sparrat-av-mitt-barns-skola/

STHLM

Augustin Erba: Jag drabbas av panik när jag får veta att polisen spärrat av mitt barns skola

Kungsholmen 10.53.

Augustin Erba
Rätta artikel

Jag får ett mess från mitt barn i skolan: ”Det är poliser och någon specialstyrka och vi måste stanna i klassrummet. Vet du vad som händer?”

Jag sitter i möte på jobbet. Paniken sluter sig om halsen. Ska jag ringa och riskera att en skytt följer ljudet av ringsignalen. Till mitt barn.

”Nej”, svarar jag på mess. ”Har du hört några smällar?”

Svaret dröjer, och när det kommer är det inte bra. 

”Nej, men det är någon specialstyrka som söker igenom skolan. Dom säger att de bara kommer när det är en stor risk att någon blir skadad.”

Den fallande känslan i magen är ändlös. Jag blir vidrigt rädd. Tankarna går både långsammare och snabbare än vanligt. En del av mig bryter ihop. En annan del, den professionella, försöker ta reda på vad som händer. 

När jag är rädd försöker jag skydda mig med statistik. Det är farligare att åka bil till flygplatsen än att flyga, brukar jag trösta mig med när jag motvilligt hamnat på ett plan. 

Informationen jag får nu pekar på en terrorattack, men statistiken säger att det inte är det. Det spelar ingen roll hur det känns, intalar jag mig. Fakta är det som räknas. 

Det tar några tunga minuter innan jag får veta. 

Det är ett missförstånd. Polisen åker iväg. Barnen får gå hem. Inget har hänt.  

Augustin Erba är redaktör för DN Lördag och vet att, rent statistiskt, det farligaste vapnet i västvärlden är en gaffel.