Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/augustin-erba-varfor-skulle-sommartider-vara-battre-an-vintertider/

STHLM

Augustin Erba: Varför skulle sommartider vara bättre än vintertider?

Slussen 05.43. eller 06.43.

Rätta artikel

På väg till jobbet och gryningsljuset är rött, skiftande i rosa. Det är en av de där morgnarna när det märks att vi har gått över till sommartid. Tror jag.

Jag må ha läst matematik på hyfsat hög nivå, men när det gäller klockan i form av sommartid, eller till exempel vilken tid det är i London när klockan är tre här i Sverige, så känns det omöjligt att räkna ut. Man skulle lika gärna kunna be mig titta på inkråmet i fredagskycklingen och sedan svara på hur många kilometer det är till Alingsås. 

Jag erkänner att jag har tänkt: Vad skönt det skulle vara om vi skrotade sommartiden. 

Hade vi folkomröstat i frågan om sommartid, hade jag kanske velat lämna. En Sommartidsexit, eller en Sexit, som lobbyisterna antagligen hade döpt det till för att göra valet mer lustfyllt.

Det hade varit naivt inser jag när jag ser hur det går med Brexit. Nu har EU bestämt sig och lagt makten i våra händer: vi måste själva bestämma om vi ska ha sommartid eller inte. Och det är inte säkert att våra grannländer kommer att bestämma på ett sätt som passar oss. I värsta fall kan - om jag har förstått det rätt - Danmark välja en tid, och Finland en annan. Att ta tillbaka kontrollen över sommartiden kan paradoxalt nog innebära att vi förlorar greppet.  

Nåja, jag tittar upp mot Stadshusets majestätiska tegel och tröstar mig med att det värsta som kan hända är att det är mörkare när jag cyklar till jobbet om några år vid den här tiden. Eller ljusare. 

Augustin Erba är redaktör för DN Lördag och tänker inte äta kräftor förrän efter sommaren. Läs även hans krönikor om glädjen i att försöka shoppa sig duktig och stålgrå framtidsskildringar