Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 00:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/augustin-erba-vill-du-att-ditt-finger-ska-ramla-av/

STHLM

Augustin Erba: Vill du att ditt finger ska ramla av?

T-centralen 16.24.

Kvinnan talar med utpräglad skånsk dialekt till en flicka som ser ut att vara hennes dotter. 

 – Om du har den så kommer inget blod till fingret. 

Jag vrider diskret på huvudet och ser att de båda betraktar en ring som barnet har trätt på sitt finger. 

Tydligen sitter ringen för hårt och den vuxne i vagnen ska nu på ett vänligt och pedagogiskt sätt få flickan att förstå sitt eget bästa. 

Tunnelbanedörrarna stängs med ett pysande. 

– Jag orkar inte ha den där, säger barnet när kvinnan föreslår ett annat, gissningsvis smalare finger, som förvaringsplats för smycket.

Ibland undrar jag om vi verkligen blir vuxna eller om vi fortsätter att vara barn hela livet, på ständig jakt efter att få det precis som vi själva vill. Vi som är vuxna har däremot lärt oss att hålla våra önskningar inom oss, eftersom vi vet att omgivningen kommer med snusförnuftiga invändningar. Vuxna har också lärt sig att rationalisera sina önskningar så att de framstår som logiska. Den lilla flickan, däremot, hon vill ha ringen på fingret för att det känns rätt för henne, och hon behöver inga argument. 

– Om det inte kommer något blod till fingret kan det ramla av, säger kvinnan. Vill du ha kvar ditt finger?

Jag vet inte hur samtalet slutade, för så är det på tunnelbanor, när man ska gå av och på i livet. En del av mig önskar innerligt att flickan behöll ringen på fingret tillräckligt länge för att få uppleva hur det känns att följa sitt hjärta, men inte så länge att fingret ramlade av. 

Augustin Erba är redaktör på DN Lördag och har visserligen alla sina fingrar i behåll, men så är han också lite väl tråkig. Läs också om hur hans favoritmedicin visade sig vara livsfarlig