Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/autistisk-11-aring-forsvunnen/

STHLM

Autistisk 11-åring försvunnen

Polisen sökte under onsdagen en autistisk 11-årig pojke som försvunnit vid en utflykt i Vårdinge söder om Södertälje. Strax innan klockan 22.00 hittades pojken.

– Pojken är anträffad. Han hittades i trakten där vi letade. Efter omständigheterna mår han bra, säger Stockholmspolisens pressinformatör Towe Hägg till TT.

Pojken försvann vid Lilla Horssjön vid 12.30-tiden och polisen larmades cirka en halvtimme senare.

– Vi har letat och letat och letat men inte hittat honom. Nu har vi begärt hjälp av Missing people, sa Björn Svensson, befäl vid Stockholms länskommunikationscentral vid 18-tiden.

De sökte under eftermiddagen och kvällen efter pojken med hjälp av helikopter, fyra hundpatruller, motorcyklar och fyrhjulingar. Under slutet av kvällen bidrog även Missing people till sökandet. Att området är otillgängligt försvårade insatsen. Att han har autism kan också ha gjort det svårare att hitta pojken.

– Risken är att han kanske går och gömmer sig. Han har försvunnit tidigare och då har han gått långt. Men han tycker inte om att vara ensam heller, förklarade Björn Svensson.

Pojken var tillsammans med två assistenter på en utflykt från sitt elevhem i Järna när han försvann, skriver Länstidningen på nätet.

Vid ett liknande fall i juli ifjol försvann två autistiska pojkar i samma område.

– Den ena hittade vi ganska omgående men den andra pojken hittade vi inte förrän 23.30, så det gäller att inte ge upp, säger Björn Svensson.