Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/avloppsvattnet-visar-att-coronaviruset-okar-kraftigt-i-stockholm/

STHLM

Avloppsvattnet visar att virusmängderna ökar kraftigt i Stockholm

Analyser av Stockholms avloppsvatten visar att coronaviruset ökar snabbt i regionen.
Analyser av Stockholms avloppsvatten visar att coronaviruset ökar snabbt i regionen. Foto: Lotta Härdelin

Stockholms avloppsvatten visar att coronaviruset ökar snabbt i regionen. Virussmittan har fördubblats i september och närmar sig de höga nivåerna i våras enligt forskarna på KTH.

– Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare.

Forskarnas analys av avloppsvattnet vid tre reningsverk i Stockholmsregionen visar att coronaviruset nu ökar snabbt i befolkningen. Under några veckor i juli och augusti var halterna av Sars-Cov-2 inte ens mätbara, men under september har de fördubblats och börjar närma sig rekordsiffrorna från i våras.

– Vi ser en ökning som skulle kunna vara början på en andra våg i Stockholm. Virushalterna har gått upp igen, från att under några veckor i juli varit så låga att vi inte ens kunnat hitta dem. Nu är virushalterna tillbaka på nästan samma höga nivåer som vi såg i våras, säger David Nilsson, docent och föreståndare på KTH Vattencentrum.

Förklaringen är enligt forskarna inte att fler personer testas, eftersom avloppsvattnet visar koncentrationen av hur viruset ökar totalt i befolkningen.

– Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka, säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab.

Zeynep Cetecioglu Gurol leder studien på KTH som spårar Sars-Cov-2 i avloppsvattnet.
Zeynep Cetecioglu Gurol leder studien på KTH som spårar Sars-Cov-2 i avloppsvattnet. Foto: Vanni Jung Ståhle

Avloppsvatten kan avslöja virushalten långt tidigare än vanliga tester eftersom den kan spåras i avföring innan sjuka har börjat visa symptom.

– Vi behöver bara testa en handfull prover i veckan för att få information om utvecklingen. Spår av virus kan försvinna från näsan och svalget relativt fort, medan virus utsöndras i avloppsvatten under längre tid, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare.

Redan i april hittade forskarna på KTH tydliga spår av coronaviruset i avloppsvattnet vid reningsverken i Bromma och Henriksdal. Sedan dess har man varje vecka fortsatt att mäta virushalterna och i sommar har resultatet jämförts med data bland annat av antalet smittade som provtestats i regionen. Allt för att hitta en stabil analysmetod för att beräkna antalet smittade bland de 1,7 miljoner personer som är anslutna till tre reningsverk i Stockholmsregionen.

David Nilsson är föreståndare för Vattencentrum på KTH som leder projektet för att förutspå en andra virusvåg i avloppsvattnet.
David Nilsson är föreståndare för Vattencentrum på KTH som leder projektet för att förutspå en andra virusvåg i avloppsvattnet. Foto: Vanni Jung Ståhle

– Vi har inte kunna beräkna hur många människor som är smittade, där är vi inte ännu. Nu behöver vi korrigera analysresultat gentemot flöden som varierar över dygn och veckor, vi ska även finjustera metoden och utveckla den. Men vi tycker att vi ser en så pass tydlig trend att det är angeläget att komma ut med resultatet nu, säger David Nilsson.

Halten av Sars-Cov2 har ökat kraftigt i september, under tre veckor i somras var den knappt ens mätbar, nu närmar sig halterna rekordnivåerna i april och maj.
Halten av Sars-Cov2 har ökat kraftigt i september, under tre veckor i somras var den knappt ens mätbar, nu närmar sig halterna rekordnivåerna i april och maj. Foto: KTH

Forskarna samarbetar med experter på avloppsvattenbaserad epidemiologi i flera andra länder, bland andra Italien och Spanien. Projektet drivs av KTH och SciLifeLab i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall och Värmdö kommun och stöds av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Läs mer: Sjukvårdsdirektören: ”Vi ser mycket oroande tecken på att smittspridningen ökar”

Läs mer: Stockholms avloppsvatten testas för att spåra en andra virusvåg

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt