Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/avstangda-sd-politiker-deltog-pa-fullmaktige/

STHLM

Avstängda SD-politiker deltog vid fullmäktige

SD centralt uppger att de ser allvarligt på att fyra avstängda stockholmsledamöter deltog vid förra kommunfullmäktige. Foto: Janerik Henriksson/TT

SD centralt är kritiska mot att fyra stockholmsledamöter som utreds av partiet närvarade vid förra kommunfullmäktige. ”Vi ser allvarligt på att ledamöterna deltagit i kommunfullmäktige trots sina avstängningar”, skriver presstjänsten. 

Rätta artikel

I februari stängde Sverigedemokraterna av fyra företrädare i Stockholm – tre ordinarie och en ersättare i stadens kommunfullmäktige. Fortfarande har inget besked kommit om vad som kommer att hända med ledamöterna, vad orsaken till utredningarna är eller vilka ledamöter det handlar om.

Trots avstängningen deltog de fyra på kommunfullmäktige den sjätte maj i år, enligt SD:s pressekreterare Christian Krappedal. Han skriver i ett mejl till DN att partiet ser allvarligt på att ledamöterna var där och representerade partiet. 

”En avstängning innebär en tillfällig inhibition av partimedlemskapet. I våra stadgar kräver vi medlemskap för att kunna företräda oss som förtroendevald. Genom att aktivt delta i rollen som förtroendevald trots pågående avstängning gör man en överträdelse av detta.”, skriver han i sitt mejl. 

Gruppledare Peter Wallmark vill inte säga något mer om frågan utöver det som presstjänsten har redogjort för. Att tre av sju ordinarie ledamöter är avstängda påverkar enligt honom inte SD Stockholms arbete, eftersom det finns ersättare som går in.

– Arbetet fortsätter som vanligt, säger Peter Wallmark till DN.

Sverigedemokraterna i Stockholms stad har redan haft ett avhopp den här mandatperioden. I november kunde DN berätta att SD-ledamoten Bengt Herke lämnade SD efter att partiet inlett ett personärende mot honom. Han sitter nu kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. 

I slutet av förra mandatperioden var bara två av sex förtroendevalda SD-ledamöter kvar i partiet, resten satt kvar som politiska vildar.

När processen om de aktuella fyra ledamöterna kommer att vara klar kan inte presstjänsten svara på.

”I första hand är det viktigt att processen genomförs på ett korrekt och genomarbetat sätt. Det arbetet måste få lov att få ta sin tid. Vi kommer återkomma med ett utfall när processen är avslutad.” skriver Christian Krappedal.