Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/axels-miniatyrer-fascinerar-pa-liljevalchs/

STHLM

Axels miniatyrer fascinerar på Liljevalchs

19-årige Axel Österholm har väckt uppmärksamhet med sina miniatyrkonstverk på årets upplaga av Vårsalongen. Foto: Adam Daver

Några miniatyrkonstverk har fascinerat många besökare på årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs. Bakom de extremt detaljerade verken står 19-årige Axel Österholm.

– Jag ser mina miniatyrer som ett tidsdokument och något som folk kan relatera till. 

Rätta artikel

En doft av målarfärg och trä slår emot mig när jag kommer in i den lilla verkstaden på Södermannagatan. Den ligger i ett vanligt bostadshus en trappa ner i källarvåningen. Rummet lyses upp av lysrör i taket. På hyllorna står en massa färdiga och ofärdiga små byggnader och på arbetsbänken ligger verktyg utspridda.

Här sitter Axel i timmar efter att skolan och jobbar på sina miniatyrkonstverk. 

– Det tar ungefär 1 månad att göra klart en miniatyr. Jag tycker om känslan att få till detaljerna och se att det faktiskt blir bra, säger han.

Del av miniatyrverket ”Stället där jag köpte mina första cigg”. Foto: Julia Mård

I år ställer 136 konstnärer ut 254 verk på Liljevalchs, däribland Axels miniatyrer. Där står en replika av Folkungagrillen på Södermalm, en thaikiosk, två busskurer och en kiosk. Han säger att han vill skapa miniatyrer som symboliserar vardagen och samtiden.

– Vi går förbi dem varje dag utan tänka på att de existerar.

Axels pytteversion av Folkungagrillen. Foto: Axel Österholm

En miniversion av blomsterbutiken vid Skogskyrkogården i Gamla Enskede står på en av hyllorna i verkstaden. Den är en del av Axels nya serie. Med de nya miniatyrkonstverken vill han främst fokusera på historien bakom och på symboliken. 

– Vi åker alltid förbi den när vi ska till vårt lantställe. Det är inte bara en blomsterbutik, den symboliserar döden för mig, säger han.

Axel började göra miniatyrer av sjöbodar för ungefär ett år sedan. Bakgrunden var att hans mamma ville att han skulle göra något fint till familjens lantställe.

Axel visar den lilla sjöboden. Taket ser ut att vara gjort av väldigt smala glasspinnar som han omsorgsfullt placerat på bodens kropp. Efter sjöboden blev det bara fler och miniatyrer.

Axel på plats i ateljén på Södermannagatan. Foto: Adam Daver

– Jag hade en idé från början att jag skulle ansöka till Vårsalongen med mina skärgårdsbodar som en rolig grej bara, men så i början på förra året fick jag en knäpp och gjorde Folkungagrillen istället. 

Nu står grillen där i konsthallen på Djurgården tillsammans med de andra miniatyrbyggena. Axel har besökt Vårsalongen sedan han var liten och drömt om att få ställa ut där någon gång.

– Det känns overkligt och svårt att greppa. Men också privat nu när folk som jag inte känner börjar reagera på det jag har gjort.

De verk som Axel ställer ut på Vårsalongen såldes i ett nafs. Foto: Adam Daver

Hittills har reaktionerna mestadels varit positiva. Fascinationen verkar bestå dels i det tekniska arbetet dels i det ”puttignuttiga”, som han själv beskriver det.

– Det är jättekul att folk tycker om det jag har gjort, men jag vill inte att det ska reduceras till något slags dockskåpsnivå. Jag ser det som ett tidsdokument och något som folk ska kunna relatera till. 

Varje konstverk som ställs ut på Vårsalongen går att köpa och det är konstnären själv som bestämmer priset. Att Axels miniatyrer varit uppskattade av utställningens besökare råder det inget tvivel om. Samtliga miniatyrer sålde slut på bara två timmar. 

– Jag tycker om idén att den kanske kommer stå i någons bokhylla nu. Det känns väldigt roligt.

Den gröna byggnaden på nedre hyllan är Axels detaljrika tolkning av blomsterbutiken vid Skogskyrkogården i Gamla Enskede. Foto: Adam Daver

Till sommaren tar Axel Österholm studenten. Som vilken annan ungdom som helst är han inte helt säker på vad han vill göra i framtiden. 

– Jag vill hålla på med liknande saker som jag gör nu, men inte bara miniatyrer. Jag vill nog röra mig mot det bredare konstnärskapet och fascinera och provocera på samma gång.  

Läs mer: Vårsalongen 2019 har förvånasvärt hög kvalitet