Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Backar om boende för ensamkommande efter urspårat möte

Haninge kommun backar om planerna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn vid Vendelsömalmskolan. Det uppger kommunen.

DN har tidigare berättat om hur ett möte om ett planerat boende för ensamkommande som kommunen bjudit in till i Vendelsömalmsskolan i torsdags kväll spårade ur. 500 personer kom till mötet, och bara hälften fick plats i lokalen. Människor skrek att ”de kommer att våldta våra barn”, och polis fick tillkallas.

Nu har kommunen beslutat att inte gå vidare med planerna på grund av de oroligheter som uppstått. I stället undersöker kommunen ”trygga alternativa placeringar”.

Frågan om paviljonger för att placera 32 ensamkommande låg på kommunstyrelsens bord i måndags, och Haninge kommun går nu vidare bland annat med en alternativ placering i södra Handen, som också nämns i ärendet.

– Det vi kan säga är att på grund av den oro som uppstått så undersöker vi en tryggare alternativ placering. Vi går vidare för vi behöver den här anläggningen för ensamkommande rätt snart, säger Petri Salonen (C) kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Tryggare plats för vem?

– För de ensamkommande. Vi har goda erfarenheter av HVB-hem. De fungerar fint, och vi har inga problem med dem alls. Vi har duktiga socialarbetare som gör bedömningar av de unga. Men tyvärr är den bilden som sätts negativ och hatisk.

Enligt Petri Salonen var torsdagskvällen "händelserik" för kommunens politiker och tjänstemän. Under mötet uttalade en man att om någon skadade hans barn skulle han avliva den personen, och söka upp ansvarig politiker. Uttalandet som finns upplagt på Youtube, applåderades av många på mötet.

– Det gör mig verkligen bekymrad att människor på det här sättet säger sig vilja ta lagen i egna händer, ta livet av folk och att andra applåderar det, säger Petri Salonen, som samtidigt säger att han själv inte kände sig hotad under kvällen.

Har kommunen övervägt att göra polisanmälan mot bakgrund av uttalanden som gjordes under kvällen?

– Inga kommentarer.

Polisen hade förvarnats om att mötet i Vendelsömalm skulle kunna bli stökigt. Ett par främlingsfientliga sajter hade redan dagen innan uppmärksammat om att mötet skulle äga rum.

– Det var för att många hade uppgett på nätet att de skulle komma dit, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid lokalpolisområde Haninge-Nynäshamn.

– Våran roll var egentligen bara att vara passiva, men när en väktare tryckte på en larmknapp fick vi rycka in och styra upp hur mötet skulle gå till. Det var tumultartat.

Ingen polisanmälan har gjorts med anledning av torsdagens möte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.