Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Både enklare och roligare att arbeta med padda”

Tomas Kroksmark, professor i pedagogik på högskolan i Jönköping.

1. Är det rätt att skippa pennan till förmån för datorn i skolan?

– Ja, elever som har svårt med finmotoriken när de är 6–7 år tycker att det är enklare, roligare och mer motiverande att arbeta med en padda eller dator. I stället för att försöka plita ned bokstäver som bara mamma kan läsa till slut. Frågan är ju hur mycket vi kommer att skriva för hand i framtiden mer än inköpslistor, om ens det.

2. Så hela tanken med penna och papper är på väg ut?

– Man skulle kunna gissa det. Redan i dag använder vi det tangentburna skriftspråket i väldigt mycket kommunikation.

3. Finns det något egenvärde i att lära sig skriva bokstäver för hand?

– Nja, förr sa man ju att man måste kunna skriva om strömmen skulle gå till datorn, men det gäller knappast längre. Själv tycker jag att det kan vara en sorts terapi att skriva i en anteckningsbok, men det är sällan jag går tillbaka till de anteckningarna. Det jag skriver på min dator använder jag mera.

4. Behöver barnen pennan för att träna upp finmotoriken?

– Nej, det gör barn med andra saker, som när de leker med lego eller syr. Men just att skriva bokstäver och meddelanden till varandra är inget som behövs för att utveckla finmotoriken.

5. En del föräldrar blir oroliga för att det pågår en experimentverkstad med ny teknik i skolan.

– Det skulle jag inte vara. Många har dessutom datorer hemma. Tvärt om finns det en risk för att det uppstår en förtroendeklyfta mellan elever och skolan, om barnen tycker att det känns konstigt att skriva med penna och papper i skolan när de gör på andra sätt hemma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.