Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bard: ”Jag ser ingen anledning att backa en enda millimeter”

Tv-aktuella Alexander Bard vill gå i täten för en ny mansrörelse och fostra en ny generation män. 

Men hans uttalanden i samband med Metoo kostar honom uppdrag och har fått tusentals människor att skriva under ett upprop för att han ska få sparken.

– Jag ser ingen anledning att backa en enda millimeter från mitt beteende. Folk får väl vänja sig, säger han själv.

På en kursgård i de värmländska skogarna samlades i höstas 150 män från Norden för ett mansläger där de lyssnade på föreläsningar, gjorde intimitetsövningar och tillverkade en totempåle med penis som de sedan sjöng vid.

Bakom initiativet stod bland andra Alexander Bard, som kallar sig för ”aktivist i den nya mansrörelsen”, Men's work movement, tidigare Men's movement 2.0.

 – En komplett man är en man som har kuken mellan benen och kuken i huvudet, säger Alexander Bard.

Vad innebär det? 

– Det är att vara man. Att vara sociobiologiskt man. Att vara det könet.

Han är tillbaka i Sverige efter en längre vistelse i Indien där han skrivit på en ny bok. Under tiden har uttalanden på hans Twitter-konto, där han bland annat ifrågasatt trovärdigheten hos kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp under Metoo och kallat Gudrun Schyman för hora, lett till anklagelser om sexism och rasism. 

Ett upprop med nära 15.000 underskrifter kräver att han ska få sparken från TV4:s underhållningsprogram ”Talang”, som har säsongspremiär på fredag. Kanalen har hittills stått bakom honom, med hänvisning till yttrandefriheten. Hans föreläsning på TEDx Brussels ställdes dock in med motiveringen att hans uttalanden går emot deras värderingar. 

– Jag kör ett brutalt och humorkryddat språk på Twitter liksom många andra populära twittrare. Det tänker jag absolut fortsätta med, säger Alexander Bard.

Foto: Erik Ardelius

Flera har också kommit till hans försvar. En namninsamling har samlat över 5.000 underskrifter och Facebook-gruppen ”Stå upp för Alexander Bard” har runt 500 medlemmar. Bard har själv sagt i en intervju med Dagens media att initiativen tagits av ”kids” som stöttar yttrandefrihet, men flera av administratörerna i Facebook-gruppen är i själva verket högerextrema personer som också varit aktiva i gruppen "Stå upp för Sverige".

–  Kampanjerna för mig handlar ju inte om mig utan om försvaret av yttrandefriheten, blandat med att jag är helt oskyldig till anklagelserna. Krav på censur och bannlysning hör inte hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle. Det är bara destruktivt pöbelbeteende och ingenting annat, säger Bard.

Quiz: Vem har sagt vad – Alexander Bard eller filosofen Epiktetos?

Alexander Bard säger sig ha jämställdhet som långsiktigt mål med mansrörelsen, ”där starka män och starka kvinnor går sida vid sida”. Men för att vi ska nå dit måste vi ta tag i den krisande manligheten, ge män självförtroende och få dem att känna stolthet över sitt kön, menar han. 

I sitt manifest skriver Bard och de andra medgrundarna ”Kvinnor föder pojkar, men det är män som föder män”. 

 – Äldre män behöver fostra unga män för att hjälpa dem hitta sin manlighet, bli den man kvinnor vill ha. Vi kallar det gentlemannaidealet. 

Arbetet ska ske utan kvinnors närvaro, och genom aktiviteter, inte samtalsgrupper. 

– Det är kvinnor som gillar att prata i grupp om vad de känner. Män blir väldigt stressade av det. De ska i stället ha projekt, då jävlar händer det grejer, säger Alexander Bard.

– Om du sitter i ett rum med tjejer hela dagarna och pladdrar kommer du aldrig bli en man. Du blir kastrerad. Testosteronet i din kropp kommer ut genom passiv aggressivitet, och du blir en slusk mot kvinnorna. 

Varför då?

– Om din manlighet trycks ner och förnedras kommer den komma tillbaka och spränga både dig och kvinnor i ansiktet, säger Alexander Bard. 

Foto: Erik Ardelius

Unga killar har i dag inga naturliga fostringsvägar som lumpen, fabriken eller jaktlaget, enligt Alexander Bard. Detta har lett till en känsla av maktlöshet och meningslöshet, som gör att killarna söker gemenskap i hatgrupper eller fastnar i pornografi- och spelmissbruk. 

Hur är en man som har ”kuken i huvudet och mellan benen”?

– Han är stabil, lugn och trygg. Han skulle aldrig vara en man som Metoo-tjejerna störs av. Killarna som attackeras av tjejerna i Metoo är killar som inte fungerar med andra män. Om du söker bekräftelse av tjejer är du fel ute, det är inte vad tjejerna vill ha. Du ska söka bekräftelse från andra män.

– Jag brukar säga till dem; det är samhället som lurar i er att ni ska konkurrera med varandra, framför allt om kvinnors gunst. Ni är födda för att samarbeta och tricket är att inte jämföra dig och känna avundsjuka utan beundra de kvalitéer du saknar.  

Alexander Bard menar att vi behöver skapa fler utrymmen i samhället där män och kvinnor hålls åtskilda.

– I Sverige i dag har vi påtvingat könen på varandra i de flesta sociala miljöer. Trodde vi att de miljöerna inte skulle vara sexualiserade då? 95 procent av befolkningen är heterosexuell och det innebär att alla dessa arbetsplatser omgående blir sexualiserade och vi har inte verktygen för att hantera det. Det är därför Metoo händer nu. 

– Det är som en ständigt pågående fyllekrog i hela samhället hela tiden, det är inte lätt. 

Vissa anser att sexuella övergrepp inte handlar om sex utan om makt. Vad säger du om det?

– Det handlar absolut om sex. Blanda inte ihop sex och makt. Många Metoo-protester handlar om att män utnyttjar maktpositioner i yrkeslivet, jag förstår den problematiken, och aggressionerna. Jag har förstått det hela tiden men velat lyfta debatten. 

Alexander Bard beskriver sig som en motståndare till teorier om könet som en social konstruktion och menar att vi måste omfamna och fira de medfödda skillnaderna mellan män och kvinnor.

– För män ligger det visionära, strategiska närmare och för kvinnor är det mycket mer det omedelbara och det känslomässiga. 

Det finns de som skulle betrakta egenskaperna som du tillskriver kvinnor som sämre?

– Jag anser inte alls att kvinnliga egenskaper är svagare. Den ursprungliga stammen, som bestod av både män och kvinnor, tog sig fram i tusentals år. Den var en fantastisk överlevnadsmaskin. 

Hur kan du vara säker på att skillnaderna du beskriver är biologiska och inte sociala konstruktioner?

- Fakta. Gå in i ett rum med hundra män och hundra kvinnor. Jag ser enorma skillnader. Det är patetiskt att påstå att det skulle vara sociala konstruktioner när det är djupt liggande biologi.

Professor Lucas Gottzén, som forskar i maskulinitet på Stockholms universitet, säger att bakgrunden till Bards resonemang finns i den mytopoetiska mansrörelsen, som växte fram under 70-talet.

– De tolkar de strukturella förändringarna på arbetsmarknaden, mannens förändrade roll i familjen, att pojkar presterar sämre i skolan - de här negativa aspekterna som gäller för en del män - som en manlighet i kris. Och de anser att man ska lösa den genom att bli mer manlig. I stället för ett strukturellt, ekonomiskt svar, exempelvis möjliggöra arbete, blir svaret psykologiskt. 

Han är positiv till rörelsens ”terapeutiska” ambitioner, men menar att man inte når rätt personer, eller ger dem rätt verktyg. 

– Det finns ett behov för män att reflektera över sitt beteende. Grundtanken är positiv men analysen är fel. För det första är mannen inte i kris. Vi har män på toppen och botten. Bland de på botten finns en ilska och frustation som måste tas på allvar och mötas. Men de männen lockas inte av det terapeutiska och har heller inte råd att betala tusentals kronor för att åka på Bards manläger, säger Lucas Gottzén. 

Han menar att det är medelklassmannen som tilltalas av den här typen av rörelser.

– Min tanke är att de vill upptäcka sig själva i en flyktig tid, där vi har fler val men där det också i större utsträckning betraktas som vårt eget fel om det går åt skogen. En fast manlig identitet blir ett ankare när allting flyter. Om man dessutom säger att din manlighet kommer att göra att du blir mer framgångsrik och får mer sex - det är klart att man vill ha det. 

Lucas Gottzén menar dock att det är naivt att tro att ”gentlemannaidealet” kommer att leda till färre sexbrott.

– Bara för att man är gentlemannamässig eller en ”snäll snubbe” betyder inte det att man inte håller på med sexuella övergrepp. Det löser sig inte per automatik för att man blir duktig på att öppna upp dörrar. Snarare visar forskningen på att ju starkare stereotypa förställningar om hur en man ska vara, desto större risk för användning av våld. 

– Att dessutom säga att man eftersträvar jämställdhet när man inte vill lyssna på kvinnor är en läpparnas bekännelse. Den här upptagenheten vid jaget, identiteten, det är en supernarcissism som inte ser ut över sin lilla navel. 

Enligt Alexander Bard kommer deltagarna från alla samhällsklasser.

- Gottzén pratar möjligtvis om något slags mansrörelse från 1970-talet. Men det han säger om dagens mansrörelse stämmer inte alls. Vårt fokus är till exempel på tribal tillhörighet och inte på någon förlegad individualism.

 

Läs mer – andra delar i artikelserien om manlighet:

På spaning efter en ny manlighet 

Han omfamnar manlig kraft 

#Killmiddag: ”Heteromän pratar bara känslor med sina flickvänner”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.