Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Barkarby kan få heta Barkarby – trots allt

Visionsbild på tunnelbanestationen som kanske kommer att få namnet Barkarby.
Visionsbild på tunnelbanestationen som kanske kommer att få namnet Barkarby. Foto: White Arkitetkter/SLL

I förra veckan skrev DN att tunnelbanestationen i Barkarby skulle få namnet Järfälla. Nu kommer nya bud i frågan. Barkarby verkar få fortsätta att heta Barkarby.

DN har tidigare skrivit om de nya namnen på elva av de planerade tunnelbanestationerna som kommer att byggas i samband med utbyggnaden av tunnelbanenätet i Stockholm. 

Mest uppmärksammat blev det föreslagna namnet Järfälla tunnelbanestation – som skulle ligga i Barkarby bredvid den nuvarande pendeltågsperrongen och busscentralen i området. 

Läs mer: Här är namnen på nya tunnelbanestationerna

Enligt landstinget kom namnförslaget ”Järfälla” från Järfälla kommun. Det var ett tjänstemannaförslag, vilket innebär att förslaget på namnbytet ännu inte hade behandlats av politikerna i kommunen.

Motiveringen för att döpa tunnelbanestationen i Barkarby till Järfälla var att det skulle bli tydligare ur ett regionalt perspektiv, eftersom Barkarby på sikt skulle växa ihop med Barkarbystaden och Veddesta. 

Läs mer: T-banestationer till salu enligt nytt M-förslag

Men nu har politikerna i Järfälla satt ner foten. Det blir inget namnbyte.

Efter att oppositionspartierna Liberalerna, KD och Moderaterna lagt ett förslag om att låta Barkarby heta Barkarby så valde en enig namnberedning att ställa sig bakom förslaget, enligt ett meddelande på Moderaterna i Järfällas Facebooksida

Landstinget har redan klubbat namnet Järfälla för stationen. Från landstingshåll meddelar Moderaterna att man inte kommer att ställa sig i vägen för ett namn som som klubbas i stor enighet av kommunen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.