Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Barn i behov av intensivvård fastnar på akuten på Karolinska

Other: Alexander Mahmoud

Barn som behöver intensivvård har tvingats ligga kvar på barnakuten på Karolinska, på grund av personalbrist. 

Två allvarliga händelser har inträffat. Bland annat fick en flicka intensivvård för sent, och hennes hjärta stannade.

– Det är ett pressat läge, säger Svante Norgren, chef för Tema barn.

Många barn drabbas just nu hårt av influensa – samtidigt råder brist på intensivvårdsplatser för barn i hela landet.

De senaste 14 dagarna har i snitt 6–10 barn vårdats inne på akutmottagningen vid Nya Karolinska i Solna, uppger en källa med insyn till DN. Anledningen är för få vårdplatser, bland annat på intensivvårdsavdelningen, Iva, vilket i sig beror på brist på specialistsjuksköterskor.

Enligt källan har två allvarliga händelser inträffat med barn som fått intensivvård för sent, då de vårdats på akuten.

En flicka låg i förra veckan med cirkulationssvikt och andningssvikt på ett akutrum. Trots att hon bedömdes behöva intensivvård tog det över tre timmar innan hon hamnade på Iva. Flickans hjärta stannade, och hjärnskador ska ha uppstått på grund av syrebrist.

Även natten till fredag ska en flicka, även hon i behov av intensivvård, ha tvingats ligga kvar i flera timmar på akuten.

– Hos oss på akuten saknas personalresurserna som man har på Iva för att övervaka barnets situation och vitala parametrar för att upptäcka i tid när det går åt fel håll. Vår personal kan behöva springa någon annanstans i akutlägen. Det är farligt, säger en sjuksköterska till DN.

Barnakuten har 13 enkelrum, plus tre dubbla akutrum, och under de senaste två veckorna har alla platserna varit fulla.

– Det är utöver de fem vårdplatser, som alltid är fulla, som vi skapat tidigare för att det saknas vårdplatser konstant på sjukhuset, berättar sjuksköterskan och fortsätter:

– Bristen på intensivvårdsplatser gör att barn fastnar här, vilket tränger undan platser för patienter som kommer in akut. Det medför allvarliga patientsäkerhetsrisker. Vi skriver avvikelserapporter hela tiden. Jag har aldrig varit med om en liknande situation.

Flera i akutpersonalen är just nu dessutom frånvarande eller sjukskrivna. Chefer har tvingats lägga sitt ordinarie arbete åt sidan och gå ut och jobba i verksamheten.

Klockan 11 på fredagen kallade Svante Norgren, temachef för barn och kvinnovård, till stabsmöte med cheferna på avdelningen.

– Situationen var så pressad att jag samlade mina chefer för att se över situationen. Vi har mobiliserat fler platser för att klara läget över helgen, säger Norgren till DN.

– Det har varit en enorm belastning på vår akutverksamhet den här veckan. Problemet är att det råder brist på intensivvårdsplatser för barn i hela landet.

Säsongsinfluensan, som slår extra hårt mot barn, ger ett stort patienttryck.

– Många barn som insjuknat i influensan blir väldigt sjuka och behöver intensivvård och till och med Ecmo-behandling, säger Norgren.

Ecmo är en högteknologisk hjärt-lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen, en typ av vård som endast finns på Nya Karolinska i hela landet.

Enligt Svante Norgren ser alltså läget bättre ut temporärt, med fler platser de närmaste dagarna.

– Personalen och medarbetarna har gjort fantastiska insatser de sista två veckorna. Men det löser inte de grundläggande problemen vi har. På sikt måste vi bli en attraktivare arbetsgivare, få sjuksköterskor och undersköterskor att stanna kvar. Sådana frågor hinner vi inte lösa på en fredagseftermiddag.

Han bekräftar att händelser inträffat, men kan inte gå in på enskilda fall.

Har ni anmält något fall enligt lex Maria?

– Man anmäler avvikelse om det är något som inte fungerat. Först då kan man göra en bedömning om man ska gå vidare med en händelse­analys och sedan eventuellt en lex Maria-anmälan, säger Svante Norgren.

Läs mer: Föräldrar samlar pengar till kök på Nya Karolinskas barncanceravdelning 

Läs mer: Akut personalbrist på Karolinska riskerar ge ökade cancerköer i Stockholm 

Fakta.27 platser i hela landet

I september var endast 27 barnintensivvårdsplatser öppna i Sverige – bland det lägsta antalet i hela Europa.

 

Platsfördelning i september enligt tidningen Vårdfokus:

Lund: 6 av 11 platser öppna.

Göteborg: 8 av 12 platser öppna.

Stockholm: 11 av 21 platser öppna.

Uppsala: 2 av 4 platser öppna.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.