Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/barn-kom-hem-fran-italien-med-feber-och-hosta-nekades-coronatest/

STHLM

Barn kom hem från Italien med feber och hosta – nekades coronatest

Foto: Beatrice Lundborg

Samtidigt som Stefan Löfven kallar in krishanteringsrådet i kampen mot det nya coronaviruset försöker vanliga stockholmare förstå hur de ska agera i vardagen.

Helenas två söner har just kommit hem till Stockholm efter sportlov i norra Italien, där virusutbrottet pågår för fullt. Men 1177 nekade coronatest trots feber, hosta och halsont.

– Det finns en stor skillnad i vad som sägs – och vad som faktiskt görs, säger Helena.

I slutet av förra veckan reste Helenas två söner, 11 respektive 13 år gamla, med sin pappa till Italien. Flygresan gick via Milano, som har drabbats hårt av coronautbrottet, och därefter vidare till en liten by i norra Italien.

Redan efter ett och halvt dygn insjuknade 11-åringen med feber, halsont, hosta och värk i kroppen. Ytterligare två dagar senare blev även den andra sonen sjuk.

De uppsökte aldrig sjukvård i Italien utan klarade sig med febernedsättande. 13-åringen hade fortfarande feber när de landade i Stockholm och på torsdagen kontaktade Helena sjukvårdsrådgivningen 1177.

– Jag har inte varit orolig för dem, för vad jag förstår har barn inte drabbats särskilt allvarligt. Men jag vill inte att de ska smitta andra, om det är så att de bär på viruset.

Men svaret från 1177 blev att deras symtom inte var tillräckligt omfattande och allvarliga för att motivera provtagning, enligt Helena.

– Bedömningen var att de inte bär på coronaviruset. Trots att jag förklarade att de vistats i högriskområden i och med att de flugit till och från Milano, även om själva byn inte har varit drabbat av corona. För mig är den här typen av agerande en anledning till att vi i Sverige gått från ett fall av coronavirus till sammanlagt sju fall av coronavirus på ett dygn. Man vill hellre lugna än utreda.

Under dagarna som gått efter DN:s intervju med Helena har antalet bekräftade fall av covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset orsakar, stigit till 12.

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen

Helena säger att hon då medvetet valde att ställa saker på sin spets, genom att fråga om hon skulle skicka barnen till skolan på måndag, som man gör mot slutet av en vanlig förkylning när man bara är lite snorig.

– När jag ställde frågan så specifikt började sköterskan på 1177 slingra sig, mumla om att detta är bedömningen men sen kan ju skolor ha ett intresse att barn stannar hemma lite extra. Sjukvården kan uppenbarligen inte utesluta att det kan vara corona, men vill ändå inte testa. Jag gissar att det är en kostnads- eller resursfråga.

Covid-19 betraktas som en allmänfarlig sjukdom och faller under smittskyddslagen. Smittskydd Stockholms chef, Per Follin, har tidigare sagt att det faller på individen att inte utsätta andra för smittrisk.

– Samtidigt lämnas människor till att bestämma själva hur man vill agera, utan tillgång till kunskap om huruvida man är smittad eller inte, säger Helena.

Hon kommer att jobba hemifrån och låta barnen var hemma tills de är helt friska.

– Jag kommer naturligtvis att hantera mina barn som potentiella smittbärare av hänsyn till allmänheten. Men det är svårt att tro att alla kommer vilja eller ens kunna agera på samma sätt.

I veckan beslutade statsminister Stefan Löfven att kalla in Krishanteringsrådet, för att samordna myndigheternas agerande i kampen mot det nya coronaviruset. Senaste gången de samlades var 2018 under när Sverige drabbades av omfattande skogsbränder.

– Regeringen kallar in krishanteringsrådet från politiskt håll, men i verkligheten ser det ut så här.

Läs mer: Stefan Löfven om risken för en pandemi: ”Vi följer det minut för minut”

1177:s presstjänst hänvisar till region Stockholm som ansvarar för sjukvårdsrådgivningen i regionen.

Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm säger att 1177 följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vilka patienter som behöver genomgå test för det nya coronaviruset. Det handlar bland annat om personer som har varit i högriskområden, dit vissa regioner i norra Italien tillhör. Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som rest i Lombardiet, där Milano ligger, vara uppmärksamma på symtom och kontakta 1177 för bedömning.

– Om personer inom 14 dagar efter att de har kommit hem från områden där det funnits smittspridning utvecklar luftvägssymtom, hosta, andningssvårigheter, feber, så ska man kontakta vården via 1177. Sedan gör de en bedömning. I tveksamma fall stämmer de av med infektionskliniken i Huddinge. Jag kan inte kommentera det här fallet, men det har fungerat hittills, säger Elda Sparrelid.

Fotnot: Helena heter egentligen något annat.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Så skyddar du dig bäst mot covid-19
Det nya coronaviruset smittar via dropp- smitta och genom kontakt mellan människor och ytor. Det här är bästa sätten att skydda dig och andra:
Så skyddar du dig bäst mot covid-19
Källa: WHO. Grafik: Maria Westholm

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt