Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/barnahus-stockholm-far-nya-resurser-for-att-skydda-utsatta-barn/

STHLM

Barnahus Stockholm får nya resurser för att skydda utsatta barn

”Den vanligaste frågan som barnet har är om mamma och pappa kommer bli jättearga att de har berättat om hur det är hemma”, säger krisstödjaren Emma Vaara.
”Den vanligaste frågan som barnet har är om mamma och pappa kommer bli jättearga att de har berättat om hur det är hemma”, säger krisstödjaren Emma Vaara. Foto: Bim Jacobsson

Ett nytt team på Barnahus Stockholm ska jobba specifikt med att skydda barn som återvänder hem efter att ha förhörts om våld, som de utsatts för av sin egen familj.

– I min värld ska det nya teamet finnas permanent, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L) som är initiativtagaren bakom detta.

Små gröna fotavtryck täcker golvet i den långa korridoren till Barnahus lokaler. Varje år passerar cirka 1.200 barn och unga under 18 år här som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp i nära relation. Den 17 augusti i år tillsattes nya resurser till Barnahus Stockholm för att kunna stötta lokal socialtjänst.

– Under 2020 har vi anställt fyra stycken krisstödjare som ska finnas till för barnet och föräldrarna efter att barnet har förhörts. Det vi har sett är att vi är bra på samverkan mellan socialtjänsten, polisen, barn- och ungdomspsykiatrin samt sjukvården fram till och med barnförhöret. Så efter barnförhöret är det tänkt att krisstödjarna ska kunna stötta både föräldrar och barn när barnet går hem, berättar Frida Malm, Gruppledare på Barnahus Stockholm, Socialförvaltningen.

Många barn faller mellan stolarna på grund av att det inte finns tillräckligt med resurser efter att barnet har varit på förhör. Lokal socialtjänst har det yttersta ansvaret att se till barnen ska vara trygga och säkra i sitt hem. De har i flera år bett om att få mer resurser till att stötta barnet, förklarar Frida Malm.

– De har svårt att hinna med att träffa både barn och föräldrar efter barnförhöret. Så vi är väldigt glada över den nya resursen.

I Stockholms län finns sex barnahus: Barnahus Stockholm Nord i Sollentuna, Barnahus Stockholm på Södermalm, Barnahus Huddinge/Botkyrka i Huddinge.  Barnahus Södertälje, Barnahus Nacka och Barnahus Haninge.
I Stockholms län finns sex barnahus: Barnahus Stockholm Nord i Sollentuna, Barnahus Stockholm på Södermalm, Barnahus Huddinge/Botkyrka i Huddinge. Barnahus Södertälje, Barnahus Nacka och Barnahus Haninge. Foto: Elin Wrethov

Sofia Dinell Sederowsky, krisstödjare, är en av resurserna som har börjat arbeta på Barnahus Stockholm. Deras arbete går ut på att stötta både barnet och föräldrarna efter förhöret, när det finns misstankar om att barnet blivit utsatt för våld.

– Vi har tystnadsplikt gentemot familjen och har också anmälningsplikt om vi får reda på någonting som oroar oss.

Emma Vaara, även hon krisstödjare, förklarar:

– När vi kommer in i en familj jobbar vi alltid i par. Det är alltid en som är barnbehandlare och en som är föräldrabehandlare. Det man sett tidigare är att när ett barn har varit på ett förhör så blir det mycket fokus på föräldrarna, att det blir förskjutningar på vad som egentligen har hänt, säger hon.

Många av barnen känner en stor oro inför vad föräldrarna kommer säga när de kommer hem efter att de har varit på förhör hos polisen under dagen, berättar Vaara.

– Den vanligaste frågan som barnet ofta har är om mamma och pappa kommer bli jättearga att de har berättat om hur det är hemma. Därför är det viktigt att vi finns med när barnet kommer hem och möter föräldrarna.

Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) berättar att i de utvärderingar som har gjorts har man pekat på just bristerna i säkerhet för barnet efter barnförhören. Efter förhöret återvänder oftast barnet hem ensam, ofta till den förälder som misstänks ha utsatt dem för våld.

”Att vi fick fram sex miljoner för att göra något på detta område känns väldigt roligt”, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
”Att vi fick fram sex miljoner för att göra något på detta område känns väldigt roligt”, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Foto: Josefine Stenersen

– Barnet befinner sig då i en väldigt utsatt situation. Att vi fick fram sex miljoner för att göra något på detta område känns väldigt roligt. Att det omsätts i en konkret handling känns väldigt bra, inte minst för de barn som vi kommer kunna hjälpa.

Men Jönsson konstaterar att fyra personer inte hinner stötta alla barn. Krisstödjarna kanske hinner stötta några hundra per år av de tolvhundra barn som kommer till Barnahus Stockholm.

– Vi kommer att bli tvungna att prioritera i början.

Så det skulle egentligen behövas ytterligare resurser?

– Det beror på hur stort behovet är. Det ska bli intressant att se när statistik samlas in, vad det är för ärenden vi får in och vad det är för ärenden som måste väljas bort, avslutar Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Läs mer: Socialborgarrådet kritiserar ny socialtjänstlag

Ämnen i artikeln

Barn
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt