Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/barnen-tvingas-byta-skola-trots-kommunens-loften/

STHLM

Barnen tvingas byta skola trots kommunens löften

Elever i Karlbergs skola är upprörda över att de inte får gå kvar i samma skola i ett år till.
Elever i Karlbergs skola är upprörda över att de inte får gå kvar i samma skola i ett år till. Foto: Lisa Mattisson

Föräldrarna till eleverna i klass 3A och 3B på Karlbergs skola protesterar mot att deras barn inte får gå kvar även i fyran, trots ett tidigare löfte från kommunen. I stället måste barnen studera i baracker knappt två kilometer längre bort – och skolvägen ligger vid kraftigt trafikerade vägar. 

– Det värsta avgashålet i hela Stockholm, säger föräldern Leif Svensson. 

Adam Svensson
Rätta artikel

Problemen för barnen i trean på Karlbergs skola i Birkastan riskerar att bli akuta. Barnen ska börja fyran till hösten, men ännu är skolsituationen inte helt löst för dem. Elevernas föräldrar har skickat ett brev till utbildningsförvaltningen i Stockholms stad med sina klagomål och är kritiska till hur förvaltningen under lång tid har hanterat skolsituationen i Vasastan. 

– Utbildningsförvaltningen är en organisation som just nu bara släcker bränder. Man vet ju exakt hur många barn som finns här. Man vet exakt vilka lokaler som finns. Man häpnar över hur de har hanterat det här, säger Leif Svensson.

Leif Svensson, Jesper Ekesiöö och Maria Salling är oroade över sina barns framtida skolgång.
Leif Svensson, Jesper Ekesiöö och Maria Salling är oroade över sina barns framtida skolgång. Foto: Lisa Mattisson

Skolan är en F–3-skola belägen i västra Vasastan där det går cirka 300 elever. De senaste två åren har dock skolan även haft årskurs fyra. Placeringen är uppskattad av både elever och föräldrar eftersom det ligger i en lugn stadsdel där barnen har nära till skolan och har en förhållandevis trygg skolväg. 

Men strax före jul fick eleverna i trean beskedet att de inte kommer att få gå fyran på skolan – trots att utbildningsförvaltningen under hösten hade gett ett löfte om att barnen skulle få vara kvar. Hittills har fyrorna på Karlbergs skola fått hålla till i intilliggande lokaler på Kadettgatan. Men istället ska dessa nu användas till barn från en privat förskoleverksamhet som ligger inom Rödabergsskolans område, drygt en kilometer bort. 

Både eleverna i klass 3A och 3B på Karlbergs skola och deras föräldrar upprörs av förvaltningens beslut. Leif Svensson, pappa till 9-årige Vittorio Svensson som nu går i trean, kritiserar kommunens framförhållning.

– Man planerar bara ett år i taget, trots att man vet exakt hur många barn som finns här i området, säger han. 

Han får medhåll av Jesper Ekesiöö och Maria Salling som är föräldrar till 9-åringarna Julian Ekesiöö och Erik Salling som också riskerar att drabbas av det indragna löftet från kommunen. 

Man planerar bara ett år i taget, trots att man vet exakt hur många barn som finns här i området.

– I september hade vi klassmöten i båda klasserna. Då fick vi besked om att barnen skulle få gå kvar till hösten. Men precis innan jul fick vi sen beskedet att barnen inte får gå fyran på Karlbergs skola, säger Maria Salling. 

I fjärde klass kommer barnen från Karlbergs skola därför att behöva gå på andra ställen. Några av dem kommer att kunna flytta till Matteusskolan, cirka 1,5 kilometer bort. Men Matteusskolan har bara några ströplatser som skulle vara tillgängliga för barnen från Karlbergs skola, enligt föräldrarna. Kommunens plan är att barnen i stället ska gå fjärde klass i ”paviljonger” på andra sidan Sveaplan, där en ny skola enligt planen ska byggas. 

Läs mer: Borttappade barn och sparkrav pressar förskolor 

Föräldrarna ser flera problem med idén.

– Det är inga ”paviljonger”, utan baracker som kommer att placeras där de bygger den nya skolan. Det kommer ju att vara en byggarbetsplats i tre år till, säger Leif Svensson. 

Skolan har ännu inte slutfört processen med att anställa lärare och man ska precis tillsätta en rektor, berättar föräldrarna, som känner att allt kommer med kort varsel med tanke på att det bara är ett halvår tills barnen ska börja den nya skolan. 

Dessutom lyfter föräldrarna fram skolvägen som problematisk. Den kommer att bli betydligt längre än den är i dag – avståndet från den gamla skolan till den tilltänkta nya är knappt två kilometer. Och skolvägen är en sträcka bland några av Stockholms mest trafikerade gator och vägar. 

– Det är på andra sidan E4:an. Området är det värsta avgashålet i hela Stockholm, säger Leif Svensson.

De andra nickar instämmande och tillägger att det inte finns någon kollektivtrafik som förbinder de två platserna.

– Frågan är hur de ska ta sig dit? frågar sig Maria Salling. 

Nu hoppas de på att utbildningsförvaltningen kan hitta en annan lösning för barnen, så att de kan gå kvar i Karlbergs skola även i fyran och därefter söka med samma valmöjlighet som alla andra elever till årskurs 5. Enligt föräldrarna vill barnen själva verkligen kunna fortsätta i samma klass, och poängterar att sammanhållningen i klasserna är fantastisk. Men med risken för att barnen ska behöva studera vid Sveaplan till hösten har flera föräldrar redan letat efter platser på andra skolor för att placera sina barn.

Föräldrarna hoppas att utbildningsförvaltningen kan hitta en annan lösning så att barnen kan gå kvar i Karlbergs skola även i fyran.
Föräldrarna hoppas att utbildningsförvaltningen kan hitta en annan lösning så att barnen kan gå kvar i Karlbergs skola även i fyran. Foto: Lisa Mattisson

Bland lösningarna de själva lyfter fram är att låta barnen från Karlbergs skola få förtur till de lokaler i närheten som tidigare har använts för just detta syfte, men som nu är tänkt att användas för förskolebarnen från Rödabergsområdet. De menar också att det finns lokaler i ett kontorshus på Karlbergsvägen som skulle kunna användas. 

– Den översta våningen står tom. Det är ingen skola där nu, utan endast fritids. Där borde man kunna vara, säger Jesper Ekesiöö. 

Utbildningsförvaltningens grundskolechef för det aktuella området, Happy Hilmarsdottir, berättar att det är ”enormt ont om skolplatser på Norrmalm”. För tillfället är det tre skolor som väntar på att byggas ut för att komma till rätta med problemet. Alla utbyggnader har dock överklagats av boende i området, vilket leder till att hela processen drar ut på tiden. 

– I området finns det ingen tomtmark för att bygga nytt på. Det gör det väldigt komplicerat, säger hon. 

Att låta dagens treor på Karlbergs skola få gå fyran i den intilliggande lokalen, enligt föräldrarnas önskemål, är inte möjligt, menar hon.

– Rödabergsskolan har besittningsrätt för den lokalen. Och det handlar inte om elever på skolan, utan förskolebarn som kommer att vara där. De går inte att flytta. Det handlar om olika verksamheter, säger Happy Hilmarsdottir.

Läs mer: Så bra är dina barns skola i Stockholm 

Den nya skolan som kommer att byggas bredvid Wenner-Gren Center vid Sveaplan, som kommer att gå under namnet Roslagsskolan, kommer att bli en ”väldigt fin skola”, berättar hon vidare. 

Det kommer inte vara som en byggarbetsplats för barnen. Det är jättebra lokaler.

– Även om det kommer att dröja några år tills den är klar kommer paviljongerna som ska användas att bli en fullgod lösning. För att klara av den här situationen så startar vi upp de här paviljongerna. De kommer att vara oerhört bra placerade bredvid parken. Det kommer inte vara som en byggarbetsplats för barnen. Det är jättebra lokaler. 

Har du förståelse för oron från föräldrarna när det gäller omständigheterna, bland annat den nya längre skolvägen?

– Det har vi ju förståelse för. Samtidigt är det här inget vi kommer på nu i sista stund. Det har funnits med länge. Mina kolleger har hållit på med det i flera år, säger Happy Hilmarsdottir. 

Hon lägger också till att skolvägen till de nya paviljongerna kommer att vara en säker skolväg enligt de regler som finns, och att det finns flera olika säkra sätt att ta sig över E4:an vid Sveaplan. 

– Det första är att det finns en tunnel, det andra är en bro, det tredje är en tryckknappsövergång när man ska ta sig över vägen.