Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/barnmorska-man-skulle-aldrig-tillata-en-sadan-arbetsmiljo/

STHLM

Barnmorska: ”Män skulle aldrig tillåta en sådan arbetsmiljö”

”Vi kände oss trygga hela tiden och är glada att fick vara på vårt sjukhus. Men jag var orolig innan att det inte skulle bli så”, säger Sofia Isberg, här med Amret Sing, nyfödda Selma och sjukvårdsminister Annika Strandhäll.
”Vi kände oss trygga hela tiden och är glada att fick vara på vårt sjukhus. Men jag var orolig innan att det inte skulle bli så”, säger Sofia Isberg, här med Amret Sing, nyfödda Selma och sjukvårdsminister Annika Strandhäll. Foto: Lisa Mattisson

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) ville göra sig en egen bild av läget i förlossningsvården i Stockholm. Därför hoppade ministern in som praoelev och följde barnmorskan Sima Nouraddini under ett arbetspass på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. DN Stockholm följde med.

Klockan är 10.40 på onsdagen och bakom dörr elva på Karolinska Huddinges förlossningsavdelning hör vi skrik. Det är lilla Selma som precis kommit till världen. I två dagar har mamma Sofia Isberg från Huddinge kämpat med sin första förlossning tillsammans med sambon Amret Sing.

Läs mer: Jakten på BB-plats: Fullt i Södertälje – Nyköping nästa

Som en fluga på väggen har Annika Strandhäll följt barnmorskan Sima Nouraddini under hennes arbetspass sedan halv sju på morgonen.

– Bebisen kom! Jag hade inte räknat med att vara med i en förlossning. Jag kommer inte att kunna sova i natt, säger Annika Strandhäll när hon kommer ut från rum elva.

Tanken med ministerns besök är att få ett bättre grepp om situationen i förlossningsvården i Stockholm.

En lösning till platsbristen är att bygga ut förlossningsavdelningarna. ”Men vad hjälper det när det inte finns personal?”, menar flera anställda på sjukhuset.
En lösning till platsbristen är att bygga ut förlossningsavdelningarna. ”Men vad hjälper det när det inte finns personal?”, menar flera anställda på sjukhuset. Foto: Lisa Mattisson

En lösning till platsbristen är att bygga ut förlossningsavdelningarna. ”Men vad hjälper det när det inte finns personal?”, menar flera anställda på sjukhuset. Foto: Lisa Mattisson

– Jag är medveten om att vi står inför en sommar som vi vet kommer att bli tuff på många håll. Kanske inte minst i Stockholm, säger Annika Strandhäll när hon sätter sig i personalrummet.

I fjol stängdes BB Sophia, vilket har lett till att 3 000 förlossningsplatser saknas. Platserna som måste fördelas på länets sex kliniker.

Situationen förvärrades också när 25 barnmorskor på Huddinge sjukhus sa upp sig. Lösningen på platsbristen är att bygga ut förlossningsavdelningen på Karolinska Huddinge och Södersjukhuset samt starta en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. Men ingen av planerna är fullbordade.

”Vad hjälper det när vi saknar personal?” svarar flera anställda som vill vara anonyma.

Av avdelningens elva rum hålls två stängda på grund av personalbrist. Barnmorskor flyr landstinget och många anger den tuffa arbetsmiljön som skälet.

– Att jag i dag bara hade en patient att tänka på händer väldigt sällan. Det är mer vanligt att vi springer mellan rummen och har hand om två eller flera kvinnor, säger Sima Nouraddini när hon sätter sig bredvid Annika Strandhäll i personalrummet.

Tillsammans med Annika Strandhäll passar Sima Nouraddini på att ta en paus i personalrummet. I bakgrunden sitter Susanne Albertsson, vårdenhetschef.
Tillsammans med Annika Strandhäll passar Sima Nouraddini på att ta en paus i personalrummet. I bakgrunden sitter Susanne Albertsson, vårdenhetschef. Foto: Lisa Mattisson

Tillsammans med Annika Strandhäll passar Sima Nouraddini på att ta en paus i personalrummet. I bakgrunden sitter Susanne Albertsson, vårdenhetschef. Foto: Lisa Mattisson

Strandhäll menar att det finns flera faktorer bakom barnmorskornas flykt från landstinget, som även skapar en osäkerhet hos de nyexaminerade barnmorskorna.

– Jag ansvarar också för sjukförsäkringen och ur det perspektivet ser jag dessutom att de yrkesgrupper som toppar sjukfrånvaron, det är ju vård– och omsorgspersonal som på grund av den stressade situationen blir sjuka. Det blir som ett moment 22 som blir svårt att ta sig ur, säger Annika Strandhäll.

Till vårbudgeten sköt regeringen till ytterligare en halv miljard kronor till den befintliga budgetsatsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd och ska användas till att stärka förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor.

Pengarna välkomnas av förlossningsvården, men vad hjälper det om pengarna inte används på rätt sätt, menar Sima Nouraddini:

– Det viktigaste för oss är att patienten känner sig trygg. Tryggheten ger så mycket och det gör att vi kan undvika ganska mycket. Det skulle bli färre bristningar, färre komplikationer och ge en bättre upplevelse till patienten. Mycket pengar läggs på olika projekt som att minska kejsarsnitt och bristningar, men om pengarna skulle läggas på bättre bemanning skulle vi kunna lösa det genom att vi kan ha den här närvaron i rummen. Kan vi ge den tryggheten kommer vi också att ha färre kejsarsnitt och bristningar, säger Sima Nouraddini.

Var ligger ditt ansvar som sjukvårdsminister för Stockholms BB-kris, Annika Strandhäll?

– Jag ser förstås allvarligt på den situation som råder i Stockholms förlossningsvård, där den borgerliga majoriteten nu har styrt i 10 år. Kvinnors hälsa och förlossningsvården är en prioriterad fråga för regeringen. Ansvaret för organisering, bemanning och utformning av förlossningsvården ligger dock hos landstingen, precis som för all annan hälso- och sjukvård. Tror ni att situationen skulle se bättre ut om det var män som födde barn?

Glädjen över att få vara med i förlossning: ”Jag vill jobba som barnmorska”, utbrister Annika Strandhäll när hon kramar Sanna Fransson, planeringschef på socialdepartementet.
Glädjen över att få vara med i förlossning: ”Jag vill jobba som barnmorska”, utbrister Annika Strandhäll när hon kramar Sanna Fransson, planeringschef på socialdepartementet. Foto: Lisa Mattisson

Glädjen över att få vara med i förlossning: ”Jag vill jobba som barnmorska” ­ utbrister Annika Strandhäll när hon kramar Sanna Fransson, planeringschef på socialdepartementet. Foto: Lisa Mattisson

– Absolut! Det råder det ingen tvekan om, säger Annika Strandhäll.

– Män skulle aldrig tillåta en sådan här arbetsmiljö. Aldrig i livet, säger Sima Nouraddini.

På onsdagsförmiddagen är alla vårdplatser tagna – trots det är det tyst och tomt i sjukhuskorridorerna. Strandhäll är fortfarande uppe i varv och går tillbaka till rum elva. Där inne sover två timmar gamla Selma tryggt i sin mammas famn:

– Huddinge var mitt förstahandsval och jag är glad att det blev så. Jag var rädd att jag inte skulle få plats eftersom situationen är oroväckande, säger mamma Sofia Isberg.

Selmas pappa Amret Sing tillägger:

– Min syster blev skjutsad till Västerås för att föda eftersom det inte fanns plats på hennes sjukhus. Vi är väldigt glada för att vi fick plats här.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt