Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Barnskötare dömd för sexövergrepp

Foto: Nicklas Thegerström

En 28-årig man har dömts till två års fängelse för tre fall av sexuella övergrepp mot barn och tre fall av sexuellt ofredande mot barn på en förskola i Upplands Bro. Han frikänns dock från misstankarna om våldtäkt mot barn.

Den 28-årige mannen stängdes av från sitt arbete, greps och anhölls i september efter att en förälder slagit larm.

Ett av barnen hade då sagt till sina föräldrar att 28-åringen ”tagit henne på snippan”.

Mannen släpptes dock efter häktningsförhandlingen i början av oktober.

I mitten av oktober häktades han dock på sannolika skäl misstänkt för flera fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Utredningen omgärdades av stark sekretess, men det stod ändå klart att den växte. Inledningsvis misstänktes två flickor ha utsatts, under en period var antalet målsägare upp i nio, åtalet omfattade till slut fyra barn i sjuårsåldern. Brotten begicks mellan oktober 2013 och juni 2015.

I samtliga fall förnekar barnskötaren gärningarna och försvaret har under utredningens gång kritiserat polisförhören för att man ställt ledande frågor.

Tingsrätten finner dock barnens besättelser, som ligger till grund för domen, som trovärdiga.

Mannen misstänktes även under utredningens gång för våldtäkt mot en vuxen person, men den delen av förundersökningen lades ner.

Oroliga föräldrar och personal har fått psykologhjälp för att bearbeta det inträffade.

Åtalspunkterna

• Våldtäkt mot barn alternativt grovt sexuellt övergrepp mot barn (friades)

• Grovt sexuellt övergrepp mot barn, två fall (dömdes)

• Sexuellt ofredande, tre fall (dömdes)

Så agerade kommunen

När fallet med den 28-årige mannen uppdagades vidtog Upplands Bros kommun en rad åtgärder:

• En handlingsplan upprättades för att skapa en trygg miljö och förebygga risker. Flera informationsmöten hölls med föräldrarna, resursteam och socialtjänst har hanterat enskilda samtal.

• Personalen prioriterade arbetet i barngrupp, antalet vikarier minimerades på förskolan. Där arbetade man också med ett så kallat värdegrundsmaterial ”Alfons vänskapslåda” och Rädda barnens material ”Stopp min kropp” användes.

• Manliga medarbetare i kommunens förskolor har erbjudits stödsamtal från företagshälsovården.

• Kommunen har fått stöd och råd från Kristianstads kommun som har erfarenheter från en liknande händelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.