Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Barnvakt misstänkt för våldtäkt

En man i 30-årsåldern misstänks för flera grova våldtäkter mot barn i förskoleåldern, brott som ska ha begåtts då mannen suttit barnvakt, skriver Norrtelje Tidning.

Hemma hos mannen, som sitter häktad sedan oktober i fjol, har polisen funnit 1,2 miljoner bilder och filmer med barnporr. Cirka fem procent av materialet har han producerat själv, enligt polisens bedömning.

– Vi har kunnat identifiera fyra barn från Norrtälje kommun på bilderna, säger kriminalinspektör Peter Jonsson till tidningen.

Mannen har erkänt delar av brotten men anser enligt sin advokat att brottsrubriceringen bör vara sexuellt övergrepp mot barn och inte våldtäkt.

Mannen har under flera års tid anlitats som barnvakt åt barnen, berättar polisen i Norrtälje. Delar av bildmaterialet föreställer de barn som han har varit barnvakt för. Enligt Norrtelje Tidning har han tillfredsställt sig själv när barnen har varit närvarande och han ska även ha uppmanat dem att posera för honom.

Marie Lundberg, gruppchef för polisen, säger till tidningen att det inte finns några misstankar om att han ska ha använt våld eller tvång mot barnen. Det är också oklart hur mycket barnen har förstått av vad som har hänt.

Polisen väntas överlämna brottsutredningen till åklagare nästa vecka. Han väntas bli åtalad nästa fredag.

Mannen har i förhör delvis erkänt brott, men menar att det inte handlar om våldtäkt mot barn utan mindre allvarliga sexbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.