Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bästa Afternoon tea i Stockholm

Mysigt, trendigt, nyttigt. I takt med den expanderande hälsovurmen har tedrickandet fått ett uppsving. Att bälga i sig en balja är helt enkelt höstens kopp te. DN:s Stockholmsredaktion har testat sju afternoon tea-ställen i Stockholm – här är resultatet. Och vi har pratat med mannen som har te som mission.

Afternoon tea – vår nya kopp te

Hotel Diplomat
Betyg: Toppklass! 

Foto: Magnus HallgrenAdress: Strandvägen 7C, Östermalm.

Pris för testad afternoon tea: Te-tox, en nyttig variant med te och bricka med utvalda snittar, bakverk och fruktsallad för 395 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Väninnor, hotellgäster och affärsfolk.

Stämning och karaktär: Här har man varit lyhörd för stans pågående hälsotrend och utvecklat afternoon tea-konceptet – och verkligen lyckats. Glutenfria scones och laxsnittar toppas med tryfflar, rawbars och exotiska frukter och bär. Allt sköljs ned med en grön spirulinashot. Genomgående lyxigt, gott och fräscht.

Specialitet: Mandelsmöret på de varma sconesen smälter i munnen… För att inte tala om kokostryffeln.

Typ av teer: Ett tiotal utvalda teblandningar – svart, rött, grönt, vanilj, detox och så vidare – presenteras av engagerad servitör.

 

Stockholm Tea & Garden
Betyg: Utmärkt 

Foto: Caroline CederquistAdress: Dalagatan 36, Vasastan.

Pris för testad afternoon tea: Scones och tre valfria snittar samt en söt avslutning för 195 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Blandat, med tyngdpunkt på medelåldern och uppåt, äldre par och väninnor som vill prata i lugn och ro.

Stämning och karaktär: Mysigt, litet ställe med mycket känsla. Allt går i blommigt och är hemmagjort. Stället är väldigt populärt. Att få bord under en helg kan ta månader.

Specialitet: Egengjorda marmelader, som äppel- och kanelmarmelad och lemon curd. Fina smaker och just vetskapen om att det är egengjort gör att känslan för stället stiger.

Typ av teer: Samtliga från Johan & Nyström, runt 30 olika smaker.

 

Grillska huset
Betyg: Okej 

Foto: Sofia Edgren

Adress: Stortorget 3, Gamla stan.

Pris för testad afternoon tea: Te (och kaffe) och buffé med scones, bröd och bakverk för 170 kronor.

Klientel: Pensionärer, turister och barnfamiljer.

Stämning och karaktär: Enklare afternoon tea i vacker 1600-talsmiljö. De hembakade sconesen och bakverken är det inget fel på, här finns även flera glutenfria alternativ som kokostoppar och mandelkaka. Saknas gör dock pålägg till sconesen – lite fler ostar och grönsaker hade inte skadat när sockret står en upp i halsen. Och varför måste man gå till kassan och be om servetter?

Specialitet: Mummakakan på kardemumma, mandel och vaniljcrème är verkligen mumma.

Typ av teer: Här finns dessvärre inte så mycket att välja på; två lösteer och några påsar känns lite snålt på en tesittning.

 

Chaikhana
Betyg: Bra 

Foto: Tekommissionen

Adress: Svartmangatan 23, Gamla stan.

Pris för testad afternoon tea: Scones och fyra trekantssnittar för 210 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Blandat, från pensionärspar till unga förälskade, några turister. Viss övervikt av kvinnor.

Stämning och karaktär: Det var ett tag sedan DN var på Chaikhana. Vårt minne av ett närmast högtidligt ställe med teceremoni har bytts till mer ordinärt Gamla stan-hak med slitna brunmurriga möbler och rottingstolar i 1800-talsanda. Servicen går i skytteltrafik med sina ibland halvtorra snittar och tekannor.

Specialitet: Fina färska scones med två underbara sylter och clotted cream. Och den härliga chokladfondanten efteråt.

Typ av teer: Merparten är från Asien (Kina, Japan, Indien, Taiwan, Laos), något från Sydafrika. Går att fråga efter fler. Också till försäljning.

 

Långholmens Wärdshus
Betyg: Bra 

Foto: Marijana Dragic

Adress: Långholmsmuren 20, Långholmen.

Pris för testad afternoon tea: Tebuffé med scones, snittar och hemgjorda bakverk för 230 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Medelklass. Väninnor som inte setts på länge, döttrar med åldrande mammor och makar som försöker plocka pluspoäng.

Stämning och karaktär: Trevlig personal, bra service och pris. Men vissa tillbehör som för tankarna till en sämre fjällutflykt (curryskinka på tunnbröd?) och bakverk av samma standard som du kan förvänta dig av kiosken på hörnet.

Specialitet: Rykande färska, underbara scones och gudomlig apelsinmarmelad. Goda småkakor! Glutenfria alternativ.

Typ av teer: Långholmste (hemblandat på hallon, rabarber och bergamott – vars förpackning pryds av en målning som konstnären Isaac Grünewald gjorde 1926, när han tillbringade en månad på Långholmens fängelse), Darjeeling och en grön variant ”av ooxiderade teblad” som enligt beskrivningen har en vegetabilisk smak ”som kan föra tankarna till hö och gräs”. Testaren är dock övertygad om att hösmaken vägs upp av alla ”nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler” som teet sägs innehålla.

 

Svenskt Tenn
Betyg: Utmärkt 

Foto: Molly GustafssonAdress: Strandvägen 5, Östermalm.

Pris för testad afternoon tea: Te och bricka med smörgås och petit-chouer för 290 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Medel- och överklass. Klar kvinnodominans. En blandning av väninnor i olika ålder, samt vuxna döttrar med äldre mammor, företrädesvis två och två. Ett större sällskap med hipsters i 30-årsåldern sticker ut.

Stämning och karaktär: Behaglig och rofylld – för den som gillar Svenskt Tenn som präglar inredningen. Bra service. Sittningen varar i en och en halv timme, vilket är precis lagom för att äta sig igenom portionen på det välavvägda våningsfatet. Två scones följs av tre små sötsaker av olika karaktär: en biskvi, en syrlig svartvinbärspaj och en kryddad pralin med mörk choklad. Perfekt avvägt och lagom mycket så att man inte spricker.

Specialitet: Den fina räksmörgåsen med en massa räkor på rågbröd och befriande lite majonnäs. Svenskt Tenns egen teblandning i två varianter, Svenskt Tenns blandning med citron och fläder, och Svenskt Tenns klassiska, svarta te smaksatt med frukt och bär.

Typ av te: Här finns en temeny med 14 sorter för alla smaker, som rökigt lapsang souchong och japanskt shinobi som vispas i hett vatten.

 

Wienercaféet
Betyg: Utmärkt 

Foto: Erik Ardelius

Adress: Biblioteksgatan 6, City.

Prisnivå för afternoon tea: Bricka med variationsrika snittar, scones med smör och minisötsaker från konditoridisken för 325 kronor. Finns även andra varianter.

Klientel: Mycket kvinnor, företrädesvis shoppare med dyra märkespåsar, men också yngre förälskade par och enstaka killkompisar.

Stämning och karaktär: Kontinental och mellaneuropeisk kafékänsla med runda marmorbord, sköna läderfåtöljer och utsikt över shoppingstråket på Biblioteksgatan. Generöst utbud. Plus för den violsmakande macaronen och det frasiga miniwienerbrödet med hallon och glasyr. Priset är förvisso högt – men man är mätt i en evighet efteråt.

Specialitet: Vegetarisk variation av snittarna.

Typ av teer: Ett tämligen traditionellt urval av darjeeling och ceylonteer men också ett vitt kinesiskt te, ett lyxigt grönt te från Japan samt roiboos. Serveras i väl små silverkannor, men man får snällt påfyllning.

 

”Om kaffe är heavy metal så är te klassiskt och Mozart”

Foto: Hampus Andersson

Henrik Berg är kaffefantasten som blev teälskare. Nu är hans mission att lära stockholmarna uppskatta teer så som de förtjänar. ”Vi är ofta kräsna när vi väljer viner, det borde vara likadant med te”, säger han. 

– Lugnande, innehåller antioxidanter, kan skydda mot cancer, stroke, demens, diabetes…

Te-experten tillika ägaren av den i år 100-åriga Sibyllans tehandel på Östermalm, Henrik Berg, kan rabbla hälsoaspekterna av te som ett rinnande English breakfast.

Tenörd blev han för femton år sedan då han – lustigt nog – som ägare av en kaffekedja i Stockholm drog till Kina under sin pappaledighet. Knockad av den kinesiska kulturen, och framför allt landets tusenåriga tetradition, snöade han in så mycket på drycken att han på några veckor gick från att vara en typisk ”Earlgrey-snubbe” till en Oolongfantast. Det är också en Oolong, en tesort som ligger mellan grönt och svart te i oxidationsgrad, som han dricker när vi möter honom i hans Kinainspirerade terum bakom butiken på Sibyllegatan.

 

Kaffe kan ju vara bra om man behöver ett igångkickande stimuli, men vill man ha något som försätter en i ett meditativt och intellektuellt tillstånd är det te som gäller.

 

Här håller han teprovningar så fort någon är intresserad. Att lära folk att dricka te är nämligen hans mission här i livet.

Om inkörsporten är en påse ”saftsoppa”, Henriks ord för smaksatt fruktte, spelar ingen roll. När man väl kommit in i tedrickarvärlden, säger han, kommer man nämligen inte ut.

– Kaffe kan ju vara bra om man behöver ett igångkickande stimuli, men vill man ha något som försätter en i ett meditativt och intellektuellt tillstånd är det te som gäller. Om kaffe är heavy metal och AC/DC är te klassiskt och Mozart. Och generellt tycker jag att vi stockholmare behöver lite mer Mozart i våra liv.

Henrik Berg tycker sig se en uppåtgående tetrend i huvudstaden. Något som han tror hänger ihop med den rådande hälsovurmen. Även om kaffe också har välgörande effekter, känns det mer rätt att ta ett grönt te efter träningspasset – eller till skålen med raw food. Dessvärre saknar han ett utbud av tekonnässörer i Stockholm.

Medan merparten av stans finkrogar och kaféer har sommelier och baristor stöter man sällan på personal som verkligen kan te.

Lite trist, menar han, är det när folk lägger ner hundratals kronor på en afternoon tea – och det enda man pratar om efter var hur goda sconesen var. Eller hur härligt det var med ett glas champagne till.

– Vilket te man drack verkar vara av mindre betydelse. Jag tycker att det är ställets ansvar att hålla en presentation av vilka teer man har, vad de har för egenskaper och vad som passar till vad. När det kommer till vinerna vi väljer är vi ofta kräsna, det borde vara likadant med te. Te är en minst lika stor vetenskap som vin.

Aha, och vilket är teernas motsvarighet till champagne?

– En fin darjeeling! Och lapsang souchong är en Lagavulin, passar stans superintellektuella whiskysnobbar.

Tre temissar. Henrik Berg tipsar

Foto:  Fel temperatur. Olika teer kräver olika temperaturer, exempelvis är grönt och vitt te är känsligare än traditionellt svart fermenterat te. Där rekommenderar jag 70–85 grader.

 

Foto:  Fel dosering. Många måttar för mycket vilket gör teet för starkt. 2–2,5 gram te per kopp är rätt dosering.

 

 

Foto:  Fel te vid sänggående. Drick rött te, rooibos, i stället för svart om du ska sova. Det röda är inte gjort på tebuskens blad utan kommer från en ört och innehåller inte koffein.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.