Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Batteri tog slut på instrument – hjärtpatient dog

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En hjärtpatient på Södersjukhuset dog efter att ett mätinstruments batteri tog slut. Händelsen har rapporterats till Läkemedelsverket.

Händelsen inträffade i augusti förra året. En person med problem med förmaksflimmer låg inlagd på sjukhuset med flera apparater inkopplade.

När batteriet till mätinstrumentet börjar ta slut ska apparaten pipa. Men ingen i personalen märkte detta – vilket ledde till att maskinens stängdes av och att den därmed inte kunde larma om patienten skulle börja må sämre.

Under en timme var maskinen avslagen. När personalen upptäckte detta hade personens tillstånd försämrats. Patienten avled ett par veckor senare av sina skador.

– En händelse som denna ser vi mycket allvarligt på och gör allt vi kan för att undvika att detta upprepas, säger verksamhetschefen Eva Strååt till nyhetsbyrån Siren.

Händelsen har rapporterats av Inspektionen för vård och omsorg till Läkemedelsverket och tillverkaren av mätapparaten. Enligt Eva Strååt har något liknande aldrig inträffat på sjukhuset. Södersjukhuset har därför gått igenom övervakningstekniken tillsammans med leverantören.

– Vi har gått igenom hur man ska uppfatta larmen, och även sett till att vi har tydligare rutiner kring hur man ska sköta och byta ut batterierna, säger Eva Strååt till Siren. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.