Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

BB Sophia ockuperades i natt

Natten till måndag stängs BB Sophia i Stockholm trots omfattande protester. ”Vi ger oss inte förrän man lyssnar på oss”, säger Kristina Turner, en av flera kvinnor som satte sig inne på BB Sophia strax före midnatt.

BB Sophia öppnade i mars 2014 och har arbetat efter principen att ge hela familjen en förlossning och eftervård som tar hänsyn till alla. Under 2015 förlöstes 3.200 kvinnor där. Men BB Sophia, som ägs av Praktikertjänst, stängdes från och med midnatt.

Foto: Privat

Kristina Turner, som bland annat är verksam inom organisationen Födelsehuset som verkar för en mänskligare förlossningsvård, är en av många som har reagerat på nedläggningen. På söndagen bestämde hon sig för att ta till en radikal åtgärd för att få politikerna att lyssna till kvinnorna som påverkas av stängningen:

– Vi är sex stycken som har satt oss inne på BB Sophia och i morgon får vi avlösning av andra. Vi lämnar inte lokalerna förrän vi blir lyssnade på, säger hon.

Vad är det som gör att ni tar det här steget?

– I grund och botten handlar det om hur hela förlossningsvården sköts. Det finns överväldigande vetenskapligt stöd för att småskaliga, barnmorskeledda enheter är säkrare och bättre för friska kvinnor och de barn de föder. Man ska inte föda på akutsjukhus om man inte är akut sjuk.

– Vi, Stockholms födande, är trötta på att handlingsförlamade politiker kör över oss, läkare som inte tar till sig de vetenskapliga bevisen och tjänstemän som inte tjänar de medborgare som betalar deras löner.

Hur länge kommer ni att hålla ut?

– Vi måste givetvis bytas av. Ockupationen har dragits i gång nu på söndagen och vi är ett trettiotal bakom den just nu men behöver säkert bli upp mot hundra så att vi kan bytas av under en längre tid. Om alla som gett sitt stöd åt oss på Facebook och vill kämpa för BB Sophia ställer upp då är vi enormt många, säger Kristina Turner.

Vad sa personalen när ni satte er i lokalerna?

– De var glada att vi reagerat på det som hänt och kände ett stöd.

De tre krav som kvinnorna har med sig till politikerna är:

En känd barnmorska till alla.

Småskaliga barnmorskeledda enheter för lågriskfödande.

Använd BB Sophia till vad lokalerna är anpassade för.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.