Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bebis avled efter att ha skickats hem – NKS: ”inget fel har begåtts”

Nya Karolinska.
Nya Karolinska. Foto: Jessica Gow/TT

Karolinska universitetssjukhuset gjorde inga fel när en sju månader gammal flicka skickades hem, trots att hon hade hög feber och en knöl på halsen.

Den bedömningen gör sjukhuset i en lex Maria-anmälan. Flickan avled av hjärtstopp i hemmet bara timmar efter hemkomsten.

Det var i slutet av december som en sju månader gammal flicka vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Nya Karolinska. När hon skickades hem efter tre dagar hade hon fortfarande feber, och efter bara timmar hemma avled flickan. Men sjukhuset gör nu i sin egen utredning bedömningen att inget fel har begåtts.

Flickans pappa Ashraaf Kaakoush är upprörd efter beskedet.

– De har gjort många fel, men de vill inte erkänna. Hur kunde de släppa hem en flicka med 40 graders feber?, säger han.

Föräldrarna kontaktade sjukvården för att flickan hade en knöl på halsen. De fick då rådet att de kunde avvakta med att kontakta vårdcentralen om hon inte hade feber. Senare samma dag råkade flickan ut för en brännskada efter att ett syskon spillt te på henne, och hon kom i stället in till Astrid Lindgrens barnsjukhus på Nya Karolinska med ambulans. Flickan lades in, och även knölen i nacken undersöktes. Efter tre dygn gjordes bedömningen att brännskadan läkte bra, och flickan skrevs då ut, mot föräldrarnas vilja.

– Vi ville inte det. Min dotter var fortfarande svullen i nacken. Bulan var stor som en tennisboll. Läkaren sade då att vi skulle få en remiss till vårdcentralen. ”Det här är inget hotell”, sade han. Han sade det tre gånger, sade Ashraaf Kaakoush, till DN i december.

Läs mer: Bebis skrevs ut från NKS avled bara timmar senare

När familjen kom hem blev flickan sämre, och avled bara några timmar senare av ett hjärtstopp. Obduktionen visar att barnet led av granolomatös sjukdom, en ovanlig och ärftlig sjukdom som påverkar immunförsvaret. Sjukhuset konstaterar att förloppet är ovanligt, och gör bedömningen att läkarna inte gjort något fel. Av utredningen framgår bland annat att barnonkologen som undersökt knölen har 30 års erfarenhet.

Utredningen visar också att flickan hade feber som pendlade upp och ner. Läkarna bedömde att det eventuellt hade att göra med en infektion, och att det kunde ha med knölen att göra. Rådet var att flickan skulle dricka mycket.

Samtidigt framgår att flickan vårdades som satellitpatient på barnonkologen på grund av brist på sjuksköterskor och vårdplatser. DN har i flera artiklar beskrivit det ansträngda läget på Stockholmssjukhusen, och personal har vittnat om risken att barnpatienter skrivs ut för tidigt. Huruvida vårdplatssituationen påverkat beslutet att skriva ut flickan framgår inte av utredningen.

Läs mer: Läkare: Vi löser inte belastningstopparna på Nya Karolinska

Läs mer: Svårt sjuka barn drabbas av brist på vårdplatser

Familjen har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och ärendet har också anmälts som vårdskada till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF.

– Vi är inte klara med sjukhuset. Vi har varit i kontakt med sjukhuset, och vill att de ska ta prov på oss, för att se om vi har den här sjukdomen i släkten. Men de vågar inte ta prov på oss, säger pappan.

Sjukhusets lex Maria-anmälan kom till IVO i slutet av juni. IVO:s beslut väntas den närmaste månaden.

DN söker Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.