Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bebisar i fokus när föräldrar med olika bakgrund möts

Stockholm ger sig in i babybranschen. Staden har just tecknat avtal med två ideella föreningar – och hos en av dem står bebisar i fokus.

– Det här är perfekt för mig. Jag vill träffa folk, säger Nashua Mouaid från Bandhagen.

En stund före den första höstträffen på öppna förskolan i Skogås är arrangörerna en aning oroliga.

– Vi vet inte hur många som kommer. Vi har inget anmälningssystem, man kommer när man kan, vi har låga trösklar, säger Anna Jansson Libietis, verksamhetschef på Svenska med baby.

Men snart rullar en ström av barnvagnar ner från torget och bebisarna myllrar.

Svenska med baby vill skapa mötesplatser för mer eller mindre nyanlända och redan etablerade Stockholmsföräldrar, något som i dag till stor del saknas naturligt.

– Vi samarbetar med öppna förskolor och bibliotek, mest i Stockholms stad men även i andra kommuner i länet. Vi bygger mycket av verksamheten efter de intressen och behov som finns, säger Anna Jansson Libietis.

Större barn är också välkomna, det finns ingen åldersgräns, men många av föräldrarna som kommer är föräldralediga.

Hur får ni tag i deltagare?

– Vi bjuder in på alla möjliga sätt, via kvinnoföreningar och SFI, men vi är mycket ute och knatar på stan och tar kontakt med folk, säger Anna Jansson Libietis.

Grundidén med Svenska med baby är att skapa nya möten mellan människor med olika ursprung och erfarenheter.

Varför just ”med baby”?

– När barnen är med finns mycket att prata om. De kan kommunicera med varandra även om de inte talar samma språk och då kan föräldrarna det också. Och det lättar alltid upp stämningen när barn är med, säger Anna Jansson Libietis.

Samtalen mellan föräldrarna handlar, enligt henne, om allt från barnens utveckling till arbete och utbildning till hur det är att leva i ett område.

– Vi har redan nästan nått vårt årsmål om 5 000 besök. Vi ser att det finns ett stort behov av att arbeta för ett integrerat Sverige. Det är ett stort tryck på att vi ska starta nya grupper, säger verksamhetsutvecklaren Caroline von Uexküll.

Nashua Mouaid gick till Svenska med baby i Rågsved när dottern Norah var liten. Hon hade nyss flyttat från Nyköping till Bandhagen.

– Jag kände ingen, hela familjen och alla kompisar var kvar i Nyköping. Jag ville träffa folk, nya människor, säger hon.

Nu fyller Norah snart två och de är fortfarande med på träffarna. Nu är Nashua Mouaid samordnare för Svenska med baby i Stockholm.

Arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är mycket nöjd med de nya avtalen.

– Vi har svårt att nå gruppen utrikesfödda kvinnor med låg utbildning, framför allt de kvinnor som står helt utanför arbetsmarknaden och inte ens finns i statistiken. Svenska med baby är en så etablerad aktör och når ut bredare, säger hon.

Det här är första gången ni tecknar avtal med ideella organisationer. Blir det fler?

– Om det fungerar kan vi använda det bredare. Den ideella sektorn driver verksamheter det inte finns någon marknad för, och har det svårt i offentliga upphandlingar, säger Emilia Bjuggren.

Fakta.

Stockholms stad har tecknat ett Ideburet offentligt partnerskap (IOP)-avtal med Internationella bekantskaper inom verksamhetsgrenen Svenska med baby. Staden har också tecknat en partnerskaps­överenskommelse med föreningen inom verksamhetsgrenen Med­pratare, som innebär att volontärer med svenska som modersmål eller mycket goda andraspråkskunskaper kommer till SFI-klasser och på lektionstid erbjuder kommunikationsträning i grupper om 3–5 elever.

Tidigare har staden tecknat IOP-avtal med Individuell människohjälp, som också arbetar med möten mellan människor, som Språkfika och Duo Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.