Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Bedrägeri hyra ut annans trottoar”

Att ta betalt för en trottoarplätt som inte är din är en form av bedrägeri, enligt Gränspolisen. ”Men för att det ska kunna prövas i rätten måste den utsatte stå för sin historia fullt ut”, säger Peter Nilsson, avdelningschef på Gränspolisen i Stockholm.

I lördags berättade DN att flera tiggare i Stockholm betalar eller tvingas betala en avgift för trottoarplatsen som de tigger på. De intervjuade berättade att de betalade "hyran" till personer som lånat ut pengar för resan till Sverige och hjälpt dem hit.

Andra, både musikanter och tiggare, uppgav att en okänd man dykt upp och krävt dem på en avgift för att få spela eller tigga på platsen där de befann sig.

Många läsare har hört av sig till DN och frågat om detta är lagligt. Peter Nilsson, avdelningschef på Gränspolisen reder ut:

– Vi har också nåtts av den här informationen. Men det är ingen drabbad som sagt det direkt till oss och det är heller inget vi letar efter. Att du har fått det berättat för dig är en sak, men det krävs nog mycket för att de som råkat ut för detta skulle säga det till oss.

Att ta betalt för mark som inte är ens egen är olagligt, enligt Peter Nilsson. Är det ett olaga hot inblandat är det ännu mer allvarligt.

– Att ta betalt för en trottoarplätt som inte är din är en form av bedrägeri. Ingen har rätt att ta ut betalning för något som han inte äger. Om han utger sig för att vara markägare och tar betalt av någon kan det vara bedrägeri och om det är ett hot inblandat blir det självklart försvårande, då gäller brottsrubriceringen olaga hot, säger Nilsson.

Äger du däremot marken är det fritt fram att hyra ut en plätt till en människa som vill tigga på platsen.

– Om du äger trottoarstumpen kan du hyra ut den till en tiggare likväl som du hyr ut den till ett stånd som säljer karameller, men jag tror inte att affärsidkare vill ha den typ av verksamhet framför sin affär. Det är inte olagligt att tigga i Sverige men det finns ett visst känslomässigt motstånd mot tiggeri, säger Peter Nilsson, avdelningschef på Gränspolisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.