Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Bedrövligt inom förlossningsvården”

Foto: Maja Suslin/TT

Öppnandet av en ny förlossningsenhet måste skyndas på. Det säger Dag Larsson (S) med anledning av BB Stockholms anmälan till IVO. Förlossningsvården väntas bli en het fråga under landstingsfullmäktiges budgetdebatt som börjar i dag.

– Det är en rent bedrövlig situation inom förlossningsvården. Om man inte är överens om kapacitetsbristen, så tar man inte problemen på allvar. Vi måste försöka få till en ny förlossningsenhet på Huddinge sjukhus under 2017 eller 2018, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson, som strax efter BB Sophias stängning mötte barnmorskor på Danderyds sjukhus och chefen för BB Stockholm.

– Jag var skakad efter mötet. Vi står inför enorma kapacitetsbrister. Det går inte att lösa genom att befintliga kliniker ska göra mer.

Som DN berättat är BB Stockholm så överbelastat efter BB Sophias stängning att kliniken skickat in en riskanalys till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Ledningen för BB Stockholm varnar för att patientsäkerheten är i fara då personalen överbelastas när pressen blivit extrem efter BB Stockholms stängning 22 maj. BB Stockholms vd Ingela Wiklund pekar också på svårigheten att hänvisa kvinnor till andra kliniker i länet då det ofta varit fullt under maj. En ny förlossningsenhet planeras på S:t Görans sjukhus först år 2020.

Barn - och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) säger att riskanalysen i sig inte är någon sensation. Hon hänvisar till att hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar med en förstudie om en förlossningsenhet på Karolinska i Huddinge, och lyfter också fram informationskampanjen "sommarbebis", som landstinget inledde i fredags, och som ska få fler blivande föräldrar att lista sig på den klinik där det finns plats.

– Jag håller med om att läget är bekymmersamt och att vi behöver fler förlossningsplatser. Men till sommaren hinner varken vi, S eller M öppna en ny klinik, och då måste vi arbeta med en jämnare fördelning mellan länets kliniker, säger Ella Bohlin.

När kan en ny klinik öppna i Huddinge?

– Definitivt innan S:t Göran är klart.

Fakta. Förlossningsvården.

• Barnafödandet i Stockholms län slår rekord, och 8000 förlossningar väntas äga rum under juni-augusti. Samtidigt har många barnmorskor lämnat förlossningsvården.

• 2 900 förlossningsplatser har fördelats mellan länets sex förlossningsenheter under 2016 efter BB Sophias stängning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.