Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bekraftad-smitta-pa-over-40-procent-av-hemtjanstens-enheter-i-stockholm/

STHLM

Bekräftad smitta på över 40 procent av hemtjänstens enheter i Stockholm

Drygt 40 procent av Stockholms stads enheter inom hemtjänsten har drabbats av coronasmitta.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Minst 39 av stadens 91 enheter inom hemtjänsten har drabbats av bekräftad coronasmitta. Nu larmar det förra äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) om faran för de äldre och anmäler Stockholms stad till Inspektionen för vård och omsorg.

– Hemtjänsten är det område som har oroat mig allra mest, säger hon.

På 39 enheter inom hemtjänsten i Stockholms stad finns det bekräftad coronasmitta – det visar de senaste siffrorna från Stockholms stadsledningskontor. Detta innebär att drygt 42 procent av stadens totalt 91 hemtjänstenheter har personer smittade av covid-19. Siffrorna som DN har fått ta del av presenterades i krisledningsnämnden den 22 april.

Nu har det före detta äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att myndigheten ska inleda en granskning av hemtjänsten i Stockholms stad. Syftet är att stoppa smittspridningen.

– Jag tycker att man har gjort alldeles för lite och alldeles för sent. Definitivt inom äldreboenden, men också inom hemtjänsten. Inte ens när man har sett att spridningen har man agerat, säger hon.

Kritiken riktar sig mot den grönblå politiska ledningen i stadshuset. Enligt Clara Lindblom har de inte tagit den hotande situationen inom hemtjänsten, där många av brukarna är gamla och multisjuka och därför löper större risk att dö av smittan, på tillräckligt stort allvar.

– De hade redan tidigare ganska dåliga förutsättningar för att klara det här. Det gör mig ledsen och det gör mig rädd.

Hon lyfter fram hemtjänstens stressiga arbetssituation med krav på besök hos uppemot 25 äldre varje dag som ett riskmoment i sig.

– Jag har kontakt med personer inom hemtjänsten varje dag som berättar om att det är problem med skyddsutrustning, om att de inte får tydlig information från sin chef, om att rutinerna för hantering om misstanke om smitta haltar, och att man inte hinner tvätta händerna ordentligt, säger Clara Lindblom.

Äldreboendena har nyligen fått uppmärksamhet på grund av utbredd smitta, vilket kan innebära en livshotande situation för de äldre. Men enligt Clara Lindblom har hemtjänsten ett speciellt utsatt läge eftersom man inte har tillgång till sjuksköterskor och läkare på samma sätt som på ett äldreboende.

”Jag tycker att man har gjort alldeles för lite och alldeles för sent. Definitivt inom äldreboenden, men också inom hemtjänsten”, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
Foto: Magnus Hallgren

Därmed riskerar äldre som har blivit smittade få gå utan diagnos. Detta innebär att de riskerar att smitta hemtjänstpersonalen – som i sin tur sedan kan smitta andra äldre.

– Hemtjänsten är det område som har oroat mig allra mest, säger hon.

Enligt stadsledningskontoret är det knappt 13.900 i ordinärt boende som har hemtjänst i Stockholms stad. Av de hemtjänstberättigade var det 97 personer som på fredagen fick vård, 135 var misstänkt smittade och 139 som vårdades på sjukhus.

– Men mörkertalet är troligtvis högt, säger Clara Lindblom.

Enligt Clara Lindblom bör det grönblå styret genomföra tre olika åtgärder för att motverka vidare smitta inom hemtjänsten: Man ha tillgång till rätt skyddsutrustning, man måste minska antalet personer som går hem till äldre, och ”man måste utöka tiden i schemat så att det faktiskt finns tid att byta arbetskläder och tvätta händerna”.

– Klart att det är en jätteutmaning, speciellt när man har så stor personalsjukskrivning. Men det måste göras, säger Clara Lindblom.

Under fredagens krisledningsmöte tog det grönblå styret beslut om att bland annat tillsätta förstärkningsteam i hemtjänsten. Uppgiften är att kunna stötta upp befintlig hemtjänst och ta hand om just konstaterat eller misstänkt smittade äldre.

Det nuvarande äldreborgarrådet i Stockholms stad Erik Slottner (KD) var under måndagen inte tillgänglig för en intervju men svarar med en kommentar om Ivo-anmälan via mejl:

”Det är beklagligt att Clara Lindblom och Vänsterpartiet ägnar sig åt politisk teater när staden jobbar dygnet runt för att lindra coronapandemins effekter. Jag kommer inte att ge mig in i någon politisk polemik i denna fråga i nuläget”, skriver han via sin pressekreterare.

Läs mer: Covid-19 har tagit sig in på 75 procent av Stockholms äldreboenden

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt