Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bellmanpriset-till-jonas-hassen-khemiri/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bellmanpriset till Jonas Hassen Khemiri

Ulf Lundell har fått det. Stefan Sundström, Mikael Samuelson och Rikard Wolff likaså. Joakim Thåström blev Bellmanpristagare 1991, men tog aldrig emot priset. Det kommer däremot Jonas Hassen Khemiri att göra.

Han är årets pristagare, vilket förutom en stor ära betyder 100.000 kronor att sätta in på bankkontot.

Pristagaren var lite tagen när DN talade med honom på onsdagseftermiddagen. Han befinner sig i Växjö där han föreläser för högstadieelever.

Hur känns det att efter ett telefonsamtal med kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) vara 100.000 kronor rikare?

- Som en härlig revansch efter de nästan 100.000, som jag inte fick när jag var nominerad till Augustpriset, säger Khemiri.

Prissumman för det goda med sig att han kan ägna mer tid åt sitt skrivande. Att resa runt och prata, som nu i Växjö är ett sätt för honom att försörja sig. Han skriver i perioder och föreläser i perioder. Just nu skriver han en pjäs till en teaterfestival i sommar i Frankrike. Han behärskar franskan, men skriver på svenska. Någon annan får översätta texten.

Det har skrivits åtskilligt om Jonas Hassen Khemiris språk. Han föddes i Stockholm 1978. Hans mamma är svenska, hans far är från Tunisien.

Hur många språk talar du?

- Ett flertal. Jag är mest intresserad av alla de möjliga språk som finns på svenska. Med den bakgrund jag har så talar jag många olika sorters svenska, säger Jonas Hassen Khemiri och nämner handelsiska som ett av dessa.

Det är ett språk som talas av dem som går eller har gått på Handelshögskolan. Han själv är en av dessa elever. Han talar också om det teatriska språket och det khemiriska - förstås.

En händelse som nästan ser ut som en tanke är att årets Bellmanpristagare så sent som förra veckan och föreläste om det bellmanska språket på Södertörns högskola. Lyckligt ovetande om vad han skulle få reda på på onsdagseftermiddagen.

- Jag använde Bellman som exempel på hur en klassisk svensk text där inflytandet utifrån var så otroligt tydligt. En klassisk svensk text som är proppfull med låneord. Det är fascinerande att titta på den texten i dag eftersom den blir historisk och modern samtidigt. Det var likt det jag ville uppnå med berättarrösten i Montecore (romanen som kom ut 2006 och som resulterade i nomineringen till Augustpriset reds anm).

Vad har du för relation till Bellman?

- Jag har en fin relation. Vi har hängt ihop i olika perioder. Just nu är vi inte så tajta, men jag läste honom mycket som inspiration till Montecore. Jag ville ha en berättarröst som klingade historiskt. Bellman och Almqvist blev två referenter som man kunde utgå ifrån.

Priset delas ut 25 maj. Då är dock Bellmanpristagaren bortrest.

På onsdagen utsåg kommunstyrelsen inte enbart Bellmanpristagaren utan även övriga hederspristagare inom olika genrer, som får 100.000 kronor vardera.

- Alla våra stipendiater har inom sina konstarter gjort betydande insatser för Stockholm. Det är bra att staden hedrar dem med priser, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp).

Litteraturpriset går till Ann Jäderlund.
Musikpriset till slagverksensemblen Kroumata.
Filmpriset till regissören Roy Andersson.
Scenkonstpriset till Sissela Kyle.
Bildkonstpriset till Lena Cronqvist.
Fotopriset till Lennart af Peterséns minne till Per Skoglund. Förutom pengarna får han ställa ut sina bilder på Stockholms stadsmuseum.

Skådespelerskan Sissela Kyle fick även hon ett samtal från kulturborgarrådet på onsdagen. Hon satt i ett möte, men förlät borgarrådet för att hon störde.

- Det gjorde absolut ingenting, säger Sissela Kyle och skrattar. Jag blev väldigt glad.

Vad ska du göra för pengarna?

- Jag vet faktiskt inte. Jag kanske ska slösa bort dem på något onyttigt. Eller så gör jag något för freden. Jag får se. Jag har faktiskt inte hunnit ta in detta ännu. Visst har jag tänkt någon gång att om jag fick 100.000 kronor då ska jag göra det och det, men nu när jag fick pengarna så kommer jag inte ihåg vad jag skulle göra. Nu måste jag ringa mamma och barnen och berätta innan jag ska i väg till teatern.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.